Langšádlová (TOP 09): Kraj rozhazoval, problémy budou řešit jiní

03.08.2012 6:24

Střední Čechy se staly nejzadluženějším krajem, když se za poslední tři roky dluh zvýšil čtyřinásobně na 3,7 mld. Kč. Jen za tento rok kraj promrhal navíc jednu a půl miliardy korun.

Langšádlová (TOP 09): Kraj rozhazoval, problémy budou řešit jiní
Foto: red
Popisek: Helena Langšádlová, poslankyně TOP 09

Do oficiálního dluhu se však nepočítají další miliardy z krajských nemocnic, záruk či odložených splatností faktur, které se budou platit až v dalších letech.

Megalomanské a populistické projekty bývalého hejtmana Davida Ratha spolu s nepříznivou hospodářskou situací způsobily vážné problémy v řadě oblastí. Výmluvy na to, že stát dává krajům málo peněz, nejsou pravdivé, když se podíváme na hospodaření krajů jiných. Tak například v minulém roce Středočeský kraj svévolně omezil prostředky na provoz autobusové dopravy o drastických 40 %. Pokles u ostatních krajů byl minimální a byl přibližně na úrovni roku 2010. Radikální středočeské snižení zkomplikovalo situaci obcím, které nedoplatky kraje zaplatily ze svého, aby se vůbec lidé dostali do práce i do škol.

Zato na veřejnou železniční dopravu dává Středočeský kraj nejvíce peněz ze všech krajů. Není divu, má velmi hustou železniční síť. Nicméně krajské vedení se ani nenamáhalo prostřednictvím veřejné soutěže zjistit, zda by konkurenční dopravci nenabídli příznivější podmínky než monopolní České dráhy. Místo férové soutěže vedení Středočeského kraje prodloužilo monopolní smlouvu s ČD o 10 let.

Špatné hospodaření kraje se projevuje i na katastrofálním stavu silnic. Prostředky určené na jejich údržbu a opravu se v posledních letech značně snížily. Oproti roku 2008 činily v minulém roce jen polovinu, tj. ze 3,45 mld. Kč poklesly na 1,72 mld. Kč. V roce současném se má na tyto účely vydat ještě méně - 1,48 mld. Kč. To silně pocítí nejen řidiči, ale také lidé využívající veřejnou dopravu.

Situaci v dalších oblastech považuji za velmi smutnou. Prostředky na podporu kulturních aktivit také v posledních letech soustavně klesaly, až se dostaly na výrazně podprůměrnou úroveň ve srovnání s ostatními kraji, a to v přepočtu na jednoho obyvatele. Co se týče podpory sportu, Středočeský kraj na tyto účely dává dvojnásobně méně na jednoho obyvatele než činí republikový průměr.

Budu navrhovat, aby se prostředky na podporu kultury, sportu a volnočasových aktivit alespoň přiblížily průměru ostatních krajů. Nejedná se v těchto případech o žádné horentní sumy a je možno na ně uspořit levnějším provozem kraje, šetřením na platech úředníků a funkcionářů či omezením zbytečné propagace kraje. Ta byla zneužívána jako propagace osoby bývalého hejtmana.  

Současné vedení kraje, které se výměnou na postu hejtmana nemůže zbavit odpovědnosti, zanechá Střední Čechy zadlužené s mnoha kostlivci ve skříni. Tímto způsobem vlastně znemožní novému vedení, vzešlému z podzimních voleb, řešit mnoho problémů kraje. Místo toho bude muset „zametat svinčík“ a šetřit, aby vůbec zbylo na splácení dluhů a úroků. Hejtman Rath a současné vedení si tak zahrálo na štědrého Ježíška s tím, že všechno se splatí později. A to ve stylu „nás to nezajímá, po nás potopa“.

Helena Langšádlová, předsedkyně středočeské TOP 09

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Kurdové už to ví, Ukrajinci na to přicházejí. Nás to zatím stojí „jenom" peníze

18:14 Dostál (Stačilo!): Kurdové už to ví, Ukrajinci na to přicházejí. Nás to zatím stojí „jenom" peníze

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.