Laudát (TOP 09): Gorbačov si váží Lenina

28.08.2011 19:59

Ve světě je vítán div ne jako osvoboditel planety od sovětského totalitního „blaha“. Svým čestvým vyjádřením jen potvrdil, že komunistická ideologie a výchova se na něm podepsala nevratně.

Laudát (TOP 09): Gorbačov si váží Lenina
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Řeč je o Michailu Gorbačovi. Při příležitosti 20. výročí neúspěšného a směšného puče části sovětských komunistů v Moskvě Gorbačov na tiskové konferenci svými výroky o úctě k Leninovi jen ukázal, proč ho velká část Rusů nesnáší. Neberou ho ani zatvrzelí komunisté, kteří mu vyčítají rozpad impéria, ale ani demokraté, které svými nejnovějšími výroky přesvědčil, že je komunista, kterému se, po naprostém úpadku, říše zla prostě rozpadla a on více než bojovníkem za svobodu byl nechápavým divákem pro nás dobrého příběhu.

„Kdybychom se z Lenina poučili, byla by dnes jiná situace", pokračuje Gorbačov v obdivu k Leninovi. Za sovětský marasmus údajně může Stalin. Ve skutečnosti Stalin pokračoval v hrůzovládě, kterou začal budovat Lenin. S postupující chorobou byl Lenin izolován na své dače a po jeho smrti se písemná pozůstalost na dlouhé desítky roků ocitla pod zámkem v kremelských sklepeních. Dnem jeho smrti režim začal pečlivě budovat legendu, která ve skutečnosti neexistovala. Pokud by se pan Gorbačov obtěžoval studiem dnes již dostupných dokumentů, namísto obdivovaného Lenina by před ním vyrostla ikona téměř bezohledného pragmatika, jehož ruce jsou hodně od krve. Rudý teror vymyslel Lenin, nikoli Stalin, ten ho dál a ukrutně rozvíjel. V jednom z telegramů veliteli vojska, které likvidovalo jedno z četných rolnických povstání, nařídil nekompromisní likvidaci všech odpůrců a doslova napsal: „ Sežente víc bezohledných lidí!". Po odtajnění dokumentů se historikové pídili i po alespoň náznaku nějakého hlubšího lidství, totiž lítosti nad svými činy. Narozdíl od jiných diktátorů, kteří alespoň tváří v tvář smrti litovali svých činů, u Lenina ani náznak.

Nebo se soudruh Gorbačov chtěl více poučit z Leninova „evropského toulání", které vyvrcholilo záhadnou cestou v zamčeném (nebo zaplombovaném) vlaku a následnou tajnou finanční podporou Německa ruským revolucionářům s cílem paralyzovat ruskou armádu, která pro Němce během první světové války byla velkým problémem? V archívech německé armády jsou uvedeny konkrétní finanční částky odeslané na podporu Lenina a jeho kumpánů. Pan Gorbačov je dodnes v zajetí pohádky o laskavém, pracovitém a geniálním staříkovi s kšiltovkou, který myslí na blaho nejchudších. Jen krátká doba jeho života po říjnové revoluci způsobila, že skutečné krve na jeho rukou nebylo více. Morálně je však zodpovědný i za potoky krve, které tekly v éře jeho nástupce. Leninovy teoretické příspěvky k ideologii teroru jsou neoddiskutovatelné.

František Laudát
předseda expertní komise TOP 09 pro průmysl a dopravu

Více:
Gorbačov už krev nechtěl, soudí historik Tůma

##PROFIL 192##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

18:09 Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce platformových kurýrů