Liška (SZ): Stejná práva pro stejnou lásku

17.08.2012 22:00

Stejně jako při prvním ročníku, je Prague Pride provázena protesty ze strany konzervativních uskupení, především z okolí Hradu a prezidenta Klause.

Liška (SZ): Stejná práva pro stejnou lásku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Postoje iniciaivy D.O.S.T. jsou v rozporu se základními hodnotami liberální demokracie ukotvené v Ústavě ČR a ve Všeobecné deklaraci lidských práv.

„Rozruch kolem pochodu, ač nedosahuje rozměrů loňského roku, potvrzuje, jak je oslava svátku gay hrdosti v Česku aktuální. Gay pride je nejen dnem oslavy respektu a tolerance, ale i solidarity s lidmi, kteří pro svou sexuální orientaci platí v jiných státech i životem,“ uvedl předseda Strany zelených Ondřej Liška.

Ochrana práv menšin je jedním z pilířů zelené politiky, Strana zelených trvale vystupuje proti všem formám diskriminace žen, cizinců, etnických menšin, sociálně slabých nebo zdravotně postižených. I přesto, že na první pohled u nás příslušníci sexuálních menšin nejsou diskriminováni, o jejich plné rovnoprávnosti však ani dnes nemůžeme být řeč.

Zelení také odmítají zneužívání rodinných hodnot proti gayům a lesbám. Hodnoty, jež jsou typické pro klasické rodiny, jsou stejně zásadní i pro rodiny nespočtu homosexuálních párů, jež je ovšem vinou chybějící legislativy v této oblasti nemohou naplňovat tak, jako heterosexuální páry.

„V oblasti práv sexuálních menšin jsme stále v půli cesty. Gayové a lesby stále nemohou společně adoptovat dítě ani potomka svého partnera či partnerky, lesbické páry nemají právo ani na umělé oplodnění, v případě změny pohlaví se Čech nebo Češka musí rozvést,” vysvětluje Petra Kolínská, místopředsedkyně SZ.

Láska mezi osobami stejného pohlaví je navíc stále trestná ve více jak v 80 zemích světa a některé ji dokonce trestají smrtí, např. Írán, Jemen, Mauretánie, Saudská Arábie nebo Súdán. Doživotním vězením ji dále trestá Tanzánie, Guyana, Pákistán, Barma a Barbados.

Situace není ideální ani v některých státech Evropy. Evropský parlament přijal na svém jednání 24. 5. 2012 Usnesení o boji proti homofobii v Evropě, ve kterém odsuzuje diskriminaci na základě odlišné sexuální orientace a vyslovuje politování nad děním v některých zemích, především v Rusku, na Ukrajině, v pobaltských státech a v Maďarsku.

„V těchto zemích je situace dle Evropského parlamentu zřejmě nejhorší a dokonce jsou zde navrhovány zákonné úpravy, umožňující kriminalizaci homosexuality, nebo veřejného uznávání práv homosexuálů,“ dodává Petr Hnyk, člen odborné sekce SZ pro genderovou politiku.

Nejen z těchto důvodů se Strana zelených připojuje k průvodu hrdosti Prague Pride 2012. Prostřednictvím svého stánku na Střeleckém ostrově bude seznamovat veřejnost se svým programem nejen pro gaye, lesby a další menšiny, ale také v oblasti rodinné politiky, lidských práv či životního prostředí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Zeleni.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.