Liška (SZ): Vláda mafii prodloužila život

20.03.2013 15:32

Zrušení anonymních akcií je samozřejmě třeba podpořit, neboť se jedná o snadnou cestu, jakou organizovaný zločin napojený na některé politiky vysává miliardy z veřejných rozpočtů.

Liška (SZ): Vláda mafii prodloužila život
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Zároveň bych rád připomněl, že tento problém byl z hlediska státu z větší části vyřešen na základě mé novely zákona už od jara roku 2010. Nečasova vláda však hned na počátku svého vládnutí téměř bez povšimnutí opět zlegalizovala anonymní firmy jako příjemce veřejných peněz. Pokud teď anonymní akcie budou omezeny, znamená to, že vláda ODS, TOP09 a VV či LIDEM prodloužila poločas rozkrádání státu o plné tři roky. Kolik nás to všechny mezitím stálo, lze těžko dopočítat, bezpochy půjde o desítky či stovky miliard korun. Jak k tomu došlo?

Před třemi lety jsem ve Sněmovně předložil mimo jiné návrh změny zákona o věřejných zakázkách, která by uložila povinnost všem subjektům, které se o veřejné zákázky ucházejí, plně doložit vlastnickou strukturu. Jinými slovy, zveřejnit, kdo je finálním příjemcem veřejných prostředků z těchto zakázek (final beneficiary). Kdo by to neudělal, nesměl by se tendrů zúčastnit.

Světe div se, tento návrh se mi v končící Sněmovně podařilo prosadit a schválil jej i Senát. Jaké nastalo pozdvižení! Řada soukromých firem se začala připravovat na zveřejnění vlastnické trukury, aby se nadále mohly ucházet o zakázky státu.

To bylo na jaře 2010. V červnu 2010 proběhly sněmovní volby, Strana zelených a s ní i já jsme vypadli z parlamentu. Ovšem uspěla strana, která si boj proti korupci vzala do štítu (ano, myslím Věci veřejné), ba dokonce celá vláda TOP09, ODS a VV si slovo „protikorupční“ vetkla do svého titulu.

A byla to právě Karolina Peak z Věcí veřejných, která ihned po volbách (pokud se nemýlím, byl to hned její první návrh ve Sněmovně, takže spěch byl očividný) předložila novelu, která podmínku zveřejnit vlastníky ze zákona o veřejných zakázkách opět vyškrtla. A hlasovala pro ni celá slavná protikorupční koalice v čele s ODS a TOP09.

Jejich argument byl, že tato podmínka odporuje evropské regulaci, což nejen, že je velmi sporné tvrzení (na základě právního rozboru s tím nesouhlasím), ale i kdyby na tom něco bylo, bylo možné v zákoně změnit pouze několik slov ve formulaci a vyloučit jakoukoliv právní pochybnost v pravidle, jehož přínos a pozitivní dopad pro společnost a stát je zcela zřejmý. Vše se tak vrátilo aspoň na tři roky do starých kolejí a politicko-mafiánský kartel měl zase pré.

A protože jde o důležitou věc, která se týká nás všech, řeknu na plno: za rok budou volby, a proto, prosím, nezapoměňte, kdo proti korupci a vysávání veřejných rozpočtů něco účinně dělal, a kdo kartelu moci a peněz naopak umetal cestu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

23:07 Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dopravě.