Loukota (TOP 09): Podpora volnočasových aktivit se mnohonásobně vrátí celé společnosti

03.09.2012 7:36

Říká se, že se dnešní mladé generaci nechce hýbat (sportovat), zlenivěla, každý pohyb navíc je namáhavý, bolí a existují přeci příjemnější věci jak strávit svůj volný čas, než se potit na kole, při běhání a dalších sportech. Je tomu opravdu tak? Na tuto otázku můžeme odpovědět ano i ne.

Loukota (TOP 09): Podpora volnočasových aktivit se mnohonásobně vrátí celé společnosti
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Fotbal

Jistěže existuje spousta mladých lidí, kteří se pohybují rádi, sport je baví a třeba i vědí, že rekreační pohyb prospívá jejich zdraví a v budoucnu jim může ušetřit (a většinou ušetří) nejen starosti o své zdraví, ale také čas strávený běháním po doktorech a též nemalé peníze (spoluúčast ve zdravotnictví je v ČR zhruba 10%, kdežto průměr EU je 20-25%, i u nás se bude toto procento postupně zvyšovat).

Každému je jasné, že „kdo si hraje, nezlobí“. Skutečně, pohybové a volnočasové aktivity jsou vhodnou alternativou pro trávení volného času mládeže, prevencí kriminality a užívání návykových látek. Rozhodně lepší než krvavé počítačové hry, stupidní seriály v televizi, poflakující se partičky či zahálení a nic nedělání. Nabízí se tedy investovat více prostředků do práce s mladou generací a vytvořit pro tuto práci podmínky. Co pro to může udělat kraj? Mimo finanční dotace oddílům, spolkům a sdružením zabývajících se aktivním a smysluplným trávením volného času mládeže, může také kraj bezplatně, případně za minimální úplatu pokrývající provozní náklady poskytnout prostory v rámci krajských zařízení. Takto vynaložené prostředky se několikanásobně vrátí celé společnosti v menších nákladech na zdravotní péči o nemocné např. s pohybovým nebo kardiovaskulárním systémem či na nápravu sociálně patologických jevů.

V dobře vzdělané mladé generaci, s dobrými návyky v oblasti zdravého životního stylu, je naše budoucnost. Víc, než si myslíte.

Komentář vychází z mnou spoluvytvářeného programu školství pro krajské volby 2012.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Michal Loukota - profil

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…