MF: Česká ekonomika nadále stagnuje

22.07.2012 6:40

Ministerstvo financí zveřejnilo novou makroekonomickou predikci.

MF: Česká ekonomika nadále stagnuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Česká ekonomika se nadále zejména kvůli vnějším vlivům nachází ve fázi stagnace. Poměrně hluboký mezičtvrtletní pokles HDP v 1. čtvrtletí 2012 o 0,8 % byl způsoben metodicko-účetními vlivy a neodráží tak průběh ekonomického cyklu. V podmínkách nevyřešené dluhové krize eurozóny lze předpokládat, že se ekonomická stagnace víceméně protáhne až do roku 2013.

Očekáváme, že v letošním roce by měl být vykázán pokles HDP o 0,5 % (vlivem údajů za 1. čtvrtletí), v roce 2013 by pak ekonomika měla vzrůst o cca 1,0 %.

Ekonomika by měla být nadále tažena výraznými přebytky zahraničního obchodu při spíše poklesu či stagnaci složek hrubých domácích výdajů. Pro rok 2012 očekáváme růst spotřebitelských cen okolo 3,2 %, v roce 2013 by měla průměrná míra inflace dosáhnout 2,2 %.

Trh práce bude patrně mírně negativně ovlivněn nepříznivou ekonomickou situací a zvýšenou nejistotou ohledně budoucího vývoje. Nezaměstnanost by z loňských 6,7 % měla letos vzrůst na 7,0 %. Objem mezd a platů by se v tomto roce mohl zvýšit o 1,9 %, v roce 2013 pak o 2,5 %. Poměr deficitu běžného účtu platební bilance k HDP by měl zůstat na udržitelné úrovni.

Především kvůli spekulacím ohledně setrvání Řecka v měnové unii a stavu španělského bankovního sektoru nabrala krize v eurozóně opět na intenzitě. Její další vyostření přitom nelze zcela vyloučit, a tím pádem ani možnost šíření nákazy do ostatních zemí EU včetně ČR.
Ondřej Jakob
tiskový mluvčí MF

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo financí

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.