MF: Snižování deficitu umožnilo zdvojnásobit rezervu na financování státního dluhu

13.01.2013 8:22

Snižující se deficity státního rozpočtu umožňují snižovat i tempo růstu státního dluhu bez zohlednění rezervy. Toto tempo růstu tak současná vláda snížila asi na polovinu.

MF: Snižování deficitu umožnilo zdvojnásobit rezervu na financování státního dluhu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Rezerva na financování státního dluhu se v minulém roce zdvojnásobila na asi 140 mld. Kč. „Bylo to umožněno díky snížení deficitu státního rozpočtu v roce 2012 a plnění vládních rozpočtových cílů. Mohli jsme pak využít příznivých podmínek a vytvořit si dostatečný „polštář“ pro případ zhoršení situace na finančních trzích a neočekávaných turbulencí,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Snižující se deficity státního rozpočtu umožňují snižovat i tempo růstu státního dluhu bez zohlednění rezervy. Toto tempo růstu tak současná vláda snížila asi na polovinu. V roce 2012 činil deficit 101 mld. Kč, státní dluh se pak bez zohlednění rezervy zvýšil o 98,9 mld. Kč. „Ačkoli nám rezerva opticky zvyšuje přírůstek státního dluhu nad úroveň dosaženého deficitu, musíme se chovat velmi konzervativně a počítat s možnými riziky,“ upozornil ministr financí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo financí

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.