MPSV zahájilo kontroly zařízení s akreditací "vzdělávací zařízení"

19.08.2012 5:20

Ministerstvo práce a sociálních věcí uděluje akreditace vzdělávacím institucím a jejich vzdělávacím programům, které se vztahují k požadavkům zákona o sociálních službách. Ministerstvem je akreditováno a reakreditováno od roku 2007 již 768 vzdělávacích institucí. Celkem za tuto dobu projednal resort na 6 451 žádostí o akreditaci vzdělávacích institucí a vzdělávacích programů.

MPSV zahájilo kontroly zařízení s akreditací "vzdělávací zařízení"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

MPSV nyní začíná s aktivní kontrolou těchto zařízení. Během prvních dvou již dokončených kontrol byla již dokonce jedna akreditace odebrána. Vzdělávacím zařízením se rozumí nejen zařízení školské soustavy, ale i další instituce - fyzické a právnické osoby, které poskytují vzdělávání dospělých pro cílovou skupinu sociálních pracovníků, pracovníků v sociálních službách, vedoucích pracovníků zaměstnanců sociálních osob a fyzických osob poskytujících podporu příjemcům příspěvku na péči.

Od června letošního roku začalo MPSV s kontrolou těchto zařízení. Jedna ze dvou již dokončených kontrol vedla k odebrání akreditace vzdělávacího programu. Kontrola se uskutečnila u Občanského sdružení Za důstojné stáří, kterému byla odebrána akreditace programu „Duševně, mentálně a kombinovaně postižené osoby a sociální služby. Pohled speciální pedagogiky.“ Důvodem tohoto kroku bylo dle Akreditační komise MPSV zjištění nedostatků týkajících se rozporu mezi náležitostmi akreditovanými v programu a jejich skutečnou realizací. Druhá kontrola realizována u společnosti Fokus Praha, o. s. proběhla bez problémů, kontrolní skupina nezjistila žádné nedostatky.

Akreditační komise Ministerstva práce a sociálních věcí plánuje provést 12 kontrol ročně. Upřednostňovány budou kontroly na základě stížnosti vyhodnocené jako podnětné a kontroly subjektů podle doporučení hodnotitelů Akreditační komise a členů sekretariátu. Tato doporučení se zakládají především na identifikaci slabých stránek v žádostech o akreditaci, které však svoji povahou nevedli k neudělení akreditace. Veškeré administrativní zázemí akreditačního procesu zajišťuje sekretariát Akreditační komise Ministerstva práce a sociálních věcí (dále jen „sekretariát“). Veškeré informace o akreditačním procesu jsou zveřejněny na www.mpsv.cz/cs/3493.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo práce a sociálních věcí

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…