MSp: Zákon o vyšších soudních úřednících upravíme dle požadavků ÚS

30.05.2013 16:17

Ústavní soud dnes rozhodl zrušit k 31. 12. 2013 část zákona o vyšších soudních úřednících a vyšších úřednících státního zastupitelství, konkrétně § 11 tohoto zákona č.121/2008 Sb. Příslušný paragraf stanovil rozsah pravomocí vykonávaných vyššími soudními úředníky.

MSp: Zákon o vyšších soudních úřednících upravíme dle požadavků ÚS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek na kongresu ODS

Ústavní soud jednoznačně podpořil účast vyšších soudních úředníků na úkolech, které plní soudní soustava. Ústava České republiky na podílu dalších osob na výkonu soudnictví pamatuje. Ústavní soud se nicméně vymezil proti rozsahu pravomocí vyšších soudních úředníků stanovených § 11, který zhodnotil jako příliš široký. Toto ustanovení obsahuje výčet pravomocí, které vyšší soudní úředníci vykonávat nemohou, a tak předpokládá, že všechny ostatní činnosti tam neuvedené vykonávat mohou.
 
Norma vychází z Koncepce reformy justice v létech 2008 až 2010, vznikla a byla schválena za působnosti ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila.  Ministerstvo spravedlnosti respektuje rozhodnutí Ústavního soudu, důkladně se s nálezem seznámí a následně navrhne přesnější vymezení kompetencí vyšších soudních úředníků. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

10:21 Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

Shrnutí korupčních kauz vrcholných politiků, publikovaný na svém veřejném facebookovém profilu