MZV: Ambasádu v Kolumbii nezavřel Schwarzenberg

31.08.2012 19:37

Komentář tiskového mluvčího MZV Víta Koláře.

MZV: Ambasádu v Kolumbii nezavřel Schwarzenberg
Foto: Martin Kovář
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Mnislav „Atapana“ Zelený ve svém textu míří vedle, zřejmě nemá dostatek informací (Ruším, co jsem zrušil, LN 23. 8.). Předně: ministr zahraničí Karel Schwarzenberg nerozhodl o uzavření ambasády v Kolumbii.

Toto rozhodnutí padlo za jeho předchůdce z úřednické vlády Jana Kohouta. Schwarzenberg nastoupil po volbách do úřadu v době, kdy proces uzavírání byl téměř u svého konce.

Nikdo nezpochybňuje, že Kolumbie je pro naši zemi zajímavým a důležitým partnerem v Latinské Americe, ale současný svět se dynamicky mění. Mění se hospodářská situace zemí a regionů, politické poměry, stabilita nebo bezpečnostní podmínky. Diplomacie musí na tyto pohyby reagovat mnohem rychleji a častěji, než jsme byli kdykoli zvyklí. Zavírání a otevírání zastupitelských úřadů tak nemusí být v budoucnu nijak výjimečný jev.

Ministerstvo už v roce 2010 připravovalo širokou reformu úřadu, optimalizaci sítě ambasád a celkovou změnu pojetí diplomacie.

S tím přišla nová koncepce zastupitelských úřadů, které mohou pružně reagovat na podmínky ve světě, ať hospodářské, či politické. Vznikají malá efektivní zastoupení bez obslužného personálu, budov, majetků a tradičního zázemí, a to tam, kde diplomacie očekává možnost pro uplatňování politických či ekonomických zájmů země.

Zastoupení v Bogotě vznikne na tomto zcela novém principu. Půjde o malou ambasádu s jasně vymezeným úkolem a tím je jednoznačně prosazování ekonomických zájmů ČR. Pokud se v budoucnu ukáže, že cíle se nedaří dosáhnout, že jsou snahy marné, že se české firmy a produkty neprosazují, budeme perspektivy hledat jinde a úřad se uzavře.

Dovětek závěrem: dopis s žádostí o satisfakci, o kterém se pan Zelený zmiňuje, podle všech záznamů ministru Schwarzenbergovi nikdy nedorazil. Nalepil na něj stěžovatel známku?

Vít Kolář
tiskový mluvčí MZV

Vyšlo v LN

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.