Mach (Svobodní): Kurzarbeit macht frei?

22.06.2012 16:09

Vláda chce dotovat částkou 800 milionů korun pracovní místa, která si na sebe nevydělají. Dotace ještě nikdy v dějinách žádnou prosperitu nepřinesly.

Mach (Svobodní): Kurzarbeit macht frei?
Foto: Svobodni.cz
Popisek: Předseda Svobodných Petr Mach

Naši novináři přebírají německý slovník. Když naše rádoby-pravicová vláda zavádí dotování pracovních míst, nazývají to výrazem kurzarbeit. Podstatou ale není práce na zkrácený úvazek – na to vládu nepotřebujeme – podstatou je dotování pracovních míst.

Používání špatného pojmu zastiňuje podstatu.

A podstatou této socialistické politiky není „pomoc lidem i ekonomice“, jak se podle médií shoduje „vláda, zaměstnavatelé i odbory“, ale zotročení lidí, kteří to vše musí platit.

Dotování pracovních míst je ekonomický nesmysl. Znamená to, že neproduktivní práci v krachujících firmách budou platit - skrze státní byrokracii - všichni ostatní.

Neobstojí ani argument, že se jedná o peníze z Evropských fondů. Evropské fondy musíme samozřejmě nejprve naplnit ze státního rozpočtu a pak ještě kofinancovat ze státního rozpočtu.

Lepší než dotovat 800 miliony neužitečná pracovní místa by bylo snížit daně o 800 milionů, aby se vyplatilo vyrábět a zaměstnávat lidi těm firmám, o jejichž výrobky je zájem.

Dotace ještě nikdy v dějinách žádnou prosperitu nepřinesly. Vláda, která toto dělá, nemá právo ani v nejmenším nazývat se vláda pravicová.

Petr Mach je předsedou Svobodných. Učí ekonomii na VŠEM a VŠFS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…