Marková (KSČM): Ještě k posledním událostem nejen ve VZP

28.03.2012 8:18

V souvislosti s aférou zveřejněných odposlechů mezi bývalým primátorem Prahy, dnes poslancem za ODS P. Bémem, a lobbistou panem Janouškem se opět začalo více hovořit o Všeobecné zdravotní pojišťovně i lidech, kteří stojí v jejím čele.

Marková (KSČM): Ještě k posledním událostem nejen ve VZP
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Zástupci Věcí veřejných ve Správní radě VZP se opět nechali slyšet, že navrhnou odvolání ředitele P. Horáka. Vzhledem k tomu, že se tato nejmenší vládní strana neustále zmítá v nechutných skandálech a nyní se trvale pohybuje pod hranicí volitelnosti, byl jejich návrh velmi nedůvěryhodný. Navíc si jistě dokázali i oni, s finančním expertem Babákem v čele, spočítat, že nemohou být úspěšní, dokud se nedohodnou v rámci stávající koalice. Považuji tedy jejich včerejší neúspěšnou snahu o odvolání ředitele VZP za propagační „plácnutí do vody“, které mělo odvést pozornost od problémů dennodenně mediálně propíraných „véček“.

Další, komu rozhodně nevěřím, že mu jde o blaho pacientů, je pan ministr Heger. Ten farizejsky vyčítá šéfovi největší zdravotní pojišťovny, že nedokáže dostatečně zajistit péči o pacienty. Dokonce chce do VZP poslat hloubkovou kontrolu. Možná to je jeho právo, ale problémy s financováním potřebné zdravotní péče tím rozhodně nevyřeší. Je totiž jasné, že bez výrazného nárůstu příjmů do zdravotního pojištění nebo ještě výraznějšího poklesu výdajů, což by ale podle receptu současné vlády znamenalo další fatální a pro KSČM nepřijatelný nárůst spoluúčasti pacientů, není možné situaci dlouhodobě řešit. Pravicové vlády, počínaje Topolánkovou, připravily příjmy do zdravotního pojištění o 9 miliard Kč ročně zavedením stropů na nejbohatší příjmy a zmrazením plateb za více než šest miliónů tzv. státních pojištěnců. K tomu se v důsledku zhoršeného vývoje české ekonomiky a kvůli stále častější platební neschopnosti plátců také snižuje výběr pojistného. Připočtěme navíc ztrátu 5 miliard korun v důsledku zvýšené sazby DPH z 10 % na 14 % u léků, zdravotnických prostředků, tepla, vody a stočného. V neposlední řadě je nutné připomenout náklady v důsledku panem ministrem slíbeného nárůstu platů zdravotnickým pracovníkům bez zajištění jeho financování. Pan Heger tedy kritizuje pana Horáka za něco, co způsobila jeho vlastní rozhodnutí, asociální vláda ODS, TOP 09 a VV i její pravicové předchůdkyně. Navíc deset zástupců ministerstva zdravotnictví ve správní radě se k ani jednomu návrhu na odvolání špiček VZP nepřipojilo.

Nicméně tato jednoznačná fakta rozhodně neznamenají, že ředitel VZP P. Horák by měl i nadále setrvávat ve své funkci. KSČM ho již několikrát vyzvala, aby odstoupil především kvůli svému manažerskému a lidskému selhání v kauze prodeje akcií IZIP a celému netransparentnímu projektu EZK.

Nikdo z nás si nepřeje destabilizaci největší zdravotní pojišťovny, ale je třeba konečně očistit tuto instituci od politických a podnikatelských tlaků. Jejich vinou se veřejné zdravotnictví a jím protékající solidární peníze staly pro některé „dojnou krávou“. Je bezpodmínečně nutné nastavit nově pravidla kontroly toku solidárních veřejných finančních prostředků ve zdravotnickém systému, nikoliv dát zdravotním pojišťovnám ještě větší moc tak, jak to plánuje ministr L. Heger. Ten už definitivně zapomněl, že zdravotnictví by mělo sloužit především pacientovi bez rozdílu „naditosti“ jeho peněženky

Mgr. Soňa Marková, poslankyně a stínová ministryně KSČM pro resort zdravotnictví

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…