Marksová (ČSSD): Stát musí systematicky podporovat ohrožené děti

09.04.2012 22:21

Problematika dětí v dětských domovech je už léta tikající bombou. Situace v této oblasti je v ČR skutečně alarmující.

Marksová (ČSSD): Stát musí systematicky podporovat ohrožené děti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Děti - ilustrační foto

Potýkáme se s naprostým nedostatkem sociálních pracovnic, neexistuje sociální bydlení a obce pak nejsou schopny pracovat s potřebnými rodinami a poskytovat jim základní pomoc. Děti tedy končí v ústavech. To, že pobyt mimo rodinu poškozuje jejich psychický a citový vývoj, je známo již dávno. Kromě toho pobyt jednoho dítěte stojí stát až 40.000,- měsíčně a z ústavní péče vycházejí (až na výjimky) nepřipravené na běžný život.

Je skandální, že Nečasova vláda na zlepšení tohoto stavu zcela rezignovala a ve jménu škrtů nenašla dostatek finančních prostředků na podporu této oblasti.

ČSSD se proto chce v případě, že bude mít po příštích volbách do Poslanecké sněmovny vládní odpovědnost v této oblasti, zasadit o sjednocení systému péče o děti pod jedno ministerstvo tak, jak to ve své zprávě doporučuje ombudsman a dlouhodobě odborná česká i mezinárodní veřejnost.

Ve své politice také sociální demokracie dlouhodobě prosazuje nutnost mnohem větší preventivní a sociální práce s rodinami v obtížných životních situacích a sociální bydlení, tedy opatření, která jako jediná mohou zabránit zbytečnému odebírání dětí z rodin do ústavů. Díky politice této vlády se ovšem naopak v nouzi a s nulovou či naprosto minimální podporou ocitá čím dál víc rodin a lze očekávat, že dětí v ústavech bude ještě přibývat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.