Marksová - Tominová:Zákony a vyhlášky nevyřeší nedostatek sociálních pracovníků

15.12.2011 15:28

Vláda schválila novelu zákona o sociálně právní ochraně dětí, kterou se pokouší vnést jasná pravidla do zacházení s ohroženými dětmi.

Marksová - Tominová:Zákony a vyhlášky nevyřeší nedostatek sociálních pracovníků
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Velmi důležitá je také nová vyhláška, která podrobně popisuje standardy práce s ohroženým dítětem – situace každého dítě musí být posuzována individuálně a podle jasně definovaných pravidel.

„Pro mě je nejpodstatnější, aby děti nemusely být odebírány ze svých rodin jen proto, že se o ně rodiče nemohou kvůli nepříznivé životní situaci postarat. Pokud už jsou z rodiny odebrány, je důležité, aby to bylo dočasně a byly umísťovány do náhradní rodinné péče, ne do péče ústavní,“ okomentovala vládní snahu Michaela Marksová-Tominová, stínová ministryně pro lidská práva a rovné příležitosti.

Zákon jako takový a příslušná vyhláška nás v péči o ohrožené děti konečně posunují na úroveň vyspělých států. Jenže tyto změny přinášejí mnohem větší nároky na sociální práci s rodinami v těžkých životních situacích, včetně rodin náhradních, které jsou ochotné se o tyto děti postarat.

Ve vyspělých zemích je totiž na práci s takovými rodinami vyčleněno mnohem více sociálních pracovnic a pracovníků. U nás ale v těch nejproblematičtějších regionech připadá na jednu pracovnici třeba několik set klientů! Pokud se tato situace nezmění a sociální práce nebude výrazně personálně posílena, nedovedu si představit, jak chce Nečasova vláda novelu zákona v praxi realizovat.

Místo rozšiřování veřejných služeb pomáhajících těm nejzranitelnějším dělá tato vláda pravý opak a její reformy jsou ve prospěch těch nejbohatších.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…