Maršíček (KSČM): Chyby policie při zadržení Janouška jsou nesporné

30.03.2012 6:24

Vyjádření stínového ministra KSČM pro resort vnitra Zdeňka Maršíčka ke kauze Janoušek.

Maršíček (KSČM): Chyby policie při zadržení Janouška jsou nesporné
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Stínový ministr KSČM pro resort vnitra Zdeněk Maršíček

Policejní prezident Petr Lessy na úterním brífinku potvrdil v případu Janoušek pochybení policistů a sumarizoval konkrétní fakta, v čem k pochybení došlo. Kdyby jednal jinak, důvěryhodnosti policie by příliš nepomohl. S ohledem na pokus Janouška o útěk se nedalo v té době předpokládat, že by se dostavil k podání vysvětlení, proto měl být zadržen.
 
Při eskortování mu nemělo být dovoleno telefonovat a mělo být zamezeno i jeho kontaktu s jinými osobami, kromě vyrozumění právníka a nejbližších. Nebyla ani provedena kontrola, zda není pod vlivem psychotropních a omamných látek. Došlo i k dalším pochybením při zadržení dotyčného. Policista musí informovat státního zástupce, který by se mohl dostavit na místo události. Policejní orgán sice případ se státním zástupcem před propuštěním Janouška konzultoval, ale informoval o něm pouze v míře nedbalostní nehody.
 
Z  důvodů těchto vážných pochybení policejní prezident Petr Lessy vyzval šéfa pražské policie Martina Vondráška, aby vyvodil osobní odpovědnost za tato pochybení. V souvislosti s případem nabídl náměstek policejního prezidenta Vladislav Husák rezignaci. Policejní prezident ji přijal. Policejní prezident rovněž rozhodl o předání celého případu z pražské policie krajské policii Královéhradeckého kraje, aby zabránil zpochybňování vyšetřování.
 
KSČM oceňuje postup a rozhodnutí policejního prezidenta Petra Lessyho, včetně návrhů personálních opatření. Zároveň si však klademe otázku, zda není příčinou tak rázného postupu i fakt, že je tato soba aktérem jiného velkého skandálu a celý případ tudíž budí zvláště velký zájem veřejnosti i médií. Navíc, jiní zpočátku tak rázně nereagovali. Mám na mysli zejména velmi opatrná vyjádření ministra Kubiceho, který zpočátku nechtěl kriticky komentovat ani zcela zjevná fakta.
 
Podle KSČM by měl on sám zvážit svoji rezignaci. Výše uvedený průběh a řešení dopravní nehody zaviněné Romanem Janouškem vzbuzuje řadu otazníků a pochybností o příčinách prvotního postupu Policie ČR tím více, že dva Kubiceho příbuzní patří do okruhu lidí, kteří mají velmi blízko k lobbistovi Romanu Janouškovi.

Zdeněk Maršíček, stínový ministr vnitra za KSČM

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…