Martínek (ČSSD): Je potřeba navrhovat projekty, které nepřinesou další náklady

19.10.2011 17:18

Hejtman besedoval se zaměstnavateli

Martínek (ČSSD): Je potřeba navrhovat projekty, které nepřinesou další náklady
Foto: archiv
Popisek: Senátor Radko Martínek.

V kongresovém centru Jezerka na Seči se včera na pozvání Krajské hospodářské komory Pardubického kraje sešli zástupci významných zaměstnavatelů kraje s hejtmanem Radko Martínkem. Ten je seznámil s hospodařením Pardubického kraje v posledních letech, s jeho možnostmi a také s prioritami, na které klade současná samospráva důraz.

„Vážím si toho, že se mohu setkat s lidmi, kteří do značné míry rozhodují o rozvoji ekonomiky naše kraje," řekl v úvodu hejtman. „Navíc v tomto kongresovém centru, které vyrostlo s pomocí evropských financí v takové výborné kvalitě. Zatím je sice jediné tohoto typu v kraji, ale brzo už budeme mít několik srovnatelných," dodal.

Hejtman Radko Martínek představil podnikatelům konzervativní finanční politiku kraje a zdůraznil, že pro příští rok musíme počítat s výdaji až o 10 % nižšími. Z oblasti dopravy hovořil o postupu příprav projektu páteřní komunikace R35, který bude v nejbližší době posuzovat ministerstvo životního prostředí, o stavu komunikací v kraji a možnostech řešení. Kraj se například chystá zakoupit vážící mobilní systém, který by měl zamezit jízdám kamionů po silnicích, které na ně nejsou projektovány. Třetina rozpočtu kraje jde do dopravní obslužnosti, kterou kraj po mnoha letech nyní nově nastavuje podle vytíženosti spojů a potřeb občanů.

Velmi pozitivní ohlas sklidil hejtman za záměry zvýšit úroveň středního školství a pomoci technickým a učňovským oborům. Například na kampani Nemachruj, buď machr se podílí i Hospodářská komora. „Nepotřebujeme zedníky s maturitou, ale ty, co umějí omítat," prohlásil ředitel společnosti První litomyšlská stavební Vladimír Ostatek. Podnikatelům v různých oborech se totiž stává, že pokud zakázku seženou, nemohou získat dostatek kvalifikovaných pracovníků. Zaměstnávání zahraničních dělníků je v současné době stále komplikovanější a potom hrozí, že o zakázku přijdou. Rezervy podle nich mají i vysoké školy. „Sledujeme, jak klesá konkurenceschopnost České republiky," řekl Pavel Pachovský, generální ředitel Iveco Czech Republic a pokračoval: „Jednu z příčin vidím i ve školství a v ubohé úrovni některých univerzit. Do naší firmy chodí stážisté z Francie, kteří jsou mnohem lépe připraveni a hlavně mají silnou motivaci pracovat." Hejtman apeloval na firmy, aby se zapojily do systému stipendií potřebným oborům. Pozitivní ohlasy jsou zatím z automobilového průmyslu, z chemických firem a z plastikářské firmy Rehau.

Dalším tématem debaty bylo zdravotnictví. Pardubický kraj pomohl svým nemocnicím za dobu své existence celkem jednou miliardou korun a hejtman Radko Martínek zdůraznil, že nezbývá než nalézt takový systém, který bude schopen přežít.

Velmi dobré je v našem kraji a v celém regionu soudržnosti Severovýchod čerpání z evropských fondů. V současné době je na dvojnásobku průměrného čerpání České republiky. Radko Martínek však podnikatele upozornil, že v příštím roce bude většina investic dokončena, zbývají jen menší výzvy a pokud budou ještě další prostředky z Unie, přijdou až po roce 2014. „V příštím období bude nepochybně dotací méně, a proto je potřeba navrhovat takové projekty, které nepřinesou další náklady, ale naopak ekonomický rozvoj," zdůraznil.

Zásadní otázkou jsou pro podnikatele také veřejné zakázky, v nichž je jediným kritériem pouze cena. „To je pro naši firmu téměř likvidační," řekl Vladimír Ostatek. „Soutěží se na 55% cen nákladů projektantů a nikdo se neptá na kvalitu." Pardubický kraj však nemá jinou

možnost, než se snažit co nejvíce snižovat náklady na své investice. „Je mi jasné, že každá mince má dvě strany a pokud firmy v kraji nebudou mít práci, poklesne nám i daňová výtěžnost a o peníze přicházejí také neziskové organizace, které sponzorujete," uzavřel debatu hejtman Radko Martínek.

Více:
Besser vyhověl investorovi: Sklepy u Národní způli památkou

##PROFIL 308##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…