Masopust (SPOZ): Trpké důsledky spotřební daně na víno

11.02.2012 11:54

Uvažovaná spotřební daň z vína bude mít dopad na tisíce moravských i českých vinařů. Ti, kdo znají práci na vinohradu, vědí, jak tvrdou práci tam lidé odvádějí.

Masopust (SPOZ): Trpké důsledky spotřební daně na víno
Foto: SPOZ
Popisek: Logo Strany práv občanů - Zemanovců

Navíc vinice jsou obvykle mimo města, tedy v místech, kde mnoho jiných pracovních příležitostí není. Na vinařství se také váže cestovní ruch, který přivádí do jinak odlehlých míst tolik žádoucí turisty.

Nemusíme chodit daleko. Na Slovensku zavedli spotřební daň na ovocná vína, ale po měsíci ji hned zase zrušili. Důvod? Vinařské závody začaly propouštět, protože se jejich ovocná vína stala neprodejnými.

Daň má být asi deset korun na litr. Do státního rozpočtu má podle odhadů přinést dvě miliardy. Jenže i ty dvě miliardy jsou diskutabilní. Musíme započítat také administrativu spojenou s výběrem daně. A nezaměstnaní vinaři také budou něco stát.

Lidé takto předražené víno kupovat přestanou, nejspíš si začnou doma vyrábět svoje ovocné. A argument, že se tak zlepší kvalita vína, je také lichý. Ten, kdo kupuje nejlevnější – krabicové – obvykle na dražší nemá a už dnes podporuje dovozce ze zahraničí. Na vlastním zdraví mu až tak nezáleží.

Evropské státy spotřební daň na víno neuvalují. Chrání tak své producenty. Vinařství je jedním z oborů zemědělství a obávám se, že daň na víno je dalším likvidačním krokem. Vždyť kam se poděli čeští zemědělci? Jak je tento stát chránil? Nijak. V důsledku toho nezaměstnanost v některých odlehlých obcích přesahuje padesát procent. A spotřebitel jezdí kupovat českou zeleninu na farmářské trhy.

Dostane tedy po cukrovarnictví, mlékárenství a pivovarnictví smrtelnou ránu i české vinařství? Určitě nechceme, aby vinařské závody následovaly cukrovary. Zatímco za první republiky patřila naše republika s dvěma stovkami cukrovarů k největším producentům cukru na světě a ještě v osmdesátých letech u nás bylo dvaapadesát cukrovarů, dnes je jich méně než deset. Firmy, které české cukrovary koupily, dostaly evropské dotace na takzvanou restrukturalizaci, a to se rovnalo likvidaci. O kolik pracovních míst ve zpracovatelském průmyslu, ale i v produkci cukrové řepy, jsme přišli, nikdo už nevyčíslí.

Spotřební daň jednoznačně poškodí naše vinaře. Proto by zákonodárci měli pečlivě zvážit, zda stojí za to opět likvidovat domácí producenty. Důsledky spotřební daně budou mnohem trpčí než špatné víno.

Jaroslav Masopust, předseda KV SPOZ Liberecký kraj

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Spoz.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.