Ministr Bendl: Vyjednávání o budoucnosti chemičky Spolana v Neratovicích

07.04.2013 15:28

Ministr Petr Bendl (ODS) v pátek navštívil Spolanu ve středočeských Neratovicích. Továrna nesmí po roce 2014 používat k výrobě rtuť a Středočeský krajský úřad jí zamítl žádost o prodloužení výjimky. V regionu ale hrozí ztráta stovek pracovních míst.

Ministr Bendl: Vyjednávání o budoucnosti chemičky Spolana v Neratovicích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Bendl

Vzhledem k tomu, že ministr Petr Bendl je také poslancem za střední Čechy a osm let byl středočeským hejtmanem, má k tomuto místu velmi blízký vztah. Ten je umocněn i tím, že jako vedoucí krizového štábu zažil nelehké chvíle, jimiž si místní prošli při povodních v roce 2002. Přímo také řídil krizový štáb při havárii, ke které v chemičce před lety došlo. Právě za jeho působení se podařilo vyřešit problém a dioxiny. Není mu proto rozhodně lhostejné, že v těchto dnech vypukl spor mezi některými ochránci přírody, vedením chemičky a lidmi, kteří se přes ekologickou zátěž obávají uzavření výroby a toho, že stovky z nich přijdou v regionu, kde je už nyní nezaměstnanost na vysoké úrovni, o práci. Vzhledem k tomu, že v problému panuje řada emocí a také dezinformací, nabídl Petr Bendl svou pomoc při zklidnění situace a vyřešení sporu k co největší spokojenosti všech stran.

„Situace je vážná a hrozí možné uzavření Spolany Neratovice. Proto chci vyvolat jednání s hejtmanem Středočeského kraje, abych se ho zeptal, jak rada kraje poté, co neodsouhlasila prodloužení integrovaného povolení Spolaně, hodlá vyřešit hrozbu hromadného propouštění. Jak hodlá vyřešit v regionu sociální situaci na Neratovicku, pokud naráz přijde o práci 700 lidí přímo ve Spolaně a ohroženy budou další stovky pracovních míst, které jsou na Spolaně závislé. I mně samozřejmě leží na srdci naše životní prostředí. Proto chci k jednání přizvat jak ministra obchodu a průmyslu, tak životního prostředí,“ řekl Petr Bendl.

Je nutné si uvědomit také to, že stát do areálu investuje 8 miliard korun na likvidaci staré ekologické zátěže. Práce za 1,6 miliard z nich stále zbývá dokončit. Ministr Petr Bendl se nabídl jako prostředník mezi Spolanou, neziskovými organizacemi a Středočeským krajským úřadem při jednáních o budoucnosti chemičky. Doufá, že se podaří najít cestu, která bude schůdná pro všechny strany a nepodepíše se negativně na sociální situaci tisíců lidí v regionu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Ministerstvo zemědělství

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.