Ministr Chalupa: Jednání o novém zákoně o NP Šumava končí

14.01.2012 8:30

Zástupci krajů, starostů, vědecké obce, předsedové parlamentních Výborů pro životní prostředí, zástupce ekologických sdružení Zachraňme Šumavu, ŠumavaPro a Rady Národního parku Šumava se s ministrem Tomášem Chalupou naposledy sešli u kulatého stolu nad návrhem zákona Ministerstva životního prostředí o Národním parku Šumava.

Ministr Chalupa: Jednání o novém zákoně o NP Šumava končí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa

Návrh zákona poputuje do konce měsíce do legislativního procesu. „Naše snaha byla prosadit maximum možného a přijetí rozumných kompromisů. Naše snaha byla maximální, ale jsem si vědom toho, že ne všichni odcházejí z jednání plně spokojeni,“ říká ministr Tomáš Chalupa.
 
Finální návrh Ministerstva životního prostředí počítá s celkovou rozlohou první zóny parku 26,53 % (22,08 % bezzásahová zóna + 4,46 % dočasně zásahových zón) a dalšími 8,49 procenty zóny IIa, která by se na převod do první zóny připravovala. „Rozloha první zóny národního parku Šumava spolu s rozlohou zóny IIa by tak dosáhla 35 %, což je historicky nejvyšší rozloha první zóny Národního parku Šumava, které se kdy podařilo dojednat. 35 % rozlohy parku v praxi představuje plochu téměř 24 tisíc hektarů. Tato rozloha je větší než celková velikost sousedního národního parku Bavorský les,“ řekl ministr Tomáš Chalupa a dodal, že návrh dále počítá s velikostí zóny IIb 59,87 % a s 5,12 procenty pro třetí zónu.
 
Ministr Tomáš Chalupa nepřijal původní požadavek obcí na vyčlenění první zóny v národním parku 15,95 procenty a na stavbu lanové dráhy. Svoje konečné rozhodnutí začlenit do zákona stavbu koridoru a s ním spojené evakuační trasy podmínil výrazným navýšením plochy první zóny, a to až na konečných 26,53 % první zóny a dalšími 8,49 procenty zóny IIa. S touto podmínkou obce souhlasily, lanová dráha by měla propojit českou stranu s rakouským zimním areálem Hochficht. Úzký koridor by měl mít velikost 13,7 ha a měl by být vyčleněn z území národního parku. Zonace kolem něj ale zůstane zachována tak, aby bylo vyloučeno jeho rozšíření ke stavebním účelům.
 
„Přijatelná je pro mě otázka lanovky, jedině lanovky jako prostředku k dopravě. Je pro mě nepřijatelný tzv. „efekt sněhové koule“, kdy se na povolení stavby koridoru nabalí lyžařský areál a podobně,“ řekl ministr a upozornil i na fakt, že lanovka pomůže významně omezit silniční dopravu z Přední Zvonkové do lyžařského areálu Hochficht. Za lyžařskou sezónu touto lokalitou, která se nachází v 1. zóně národního parku, projede několik desítek tisíc aut.
 
Mgr. Tomáš Chalupa
předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
zastupitel
poslanec PČR
ministr životního prostředí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo životního prostředí

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.