Ministr Dobeš: VŠ dostanou v příštích letech více finančních prostředků

24.10.2011 19:57

Rozpočet vysokých škol nebude v příštích letech snížen, ale naopak posílen. Kromě prostředků ze státního rozpočtu, budou moci čerpat téměř 40 miliard korun z evropských zdrojů.

Ministr Dobeš: VŠ dostanou v příštích letech více finančních prostředků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

„Ekonomická situace České republiky bohužel neumožňuje, aby byl rozpočet resortu školství navýšen tak, jak by potřeboval a zasluhoval. I proto bylo nutné v některých oblastech položky snižovat. Vysoké školy sice dostanou v roce 2012 z výdajového okruhu Vysoké školy o 1,2 miliardy korun méně, ale z evropských prostředků z programů spolufinancovaných EU budou moci v příštích letech čerpat téměř 40 miliard korun," vysvětlil ministr Josef Dobeš.

Vysoké školy mají možnost získat v příštích třech letech v rámci schválených projektů Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI) podporu ve výši 30 miliard korun. Kromě již schválených programů mohou dosáhnout na podporu ve výši 1, 1 miliardy korun na modernizaci infrastruktury vysokých škol a připravuje se výzva v oblasti pre-seed fondů ve výši 1 miliardy korun. V rámci vyhlášených projektů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK) je alokováno přibližně dalších 7 miliard korun na vysokoškolské vzdělávání, lidské zdroje ve výzkumu a vývoji, na projekty v oblasti partnerství a posílení vztahů v terciární sféře a výzkumných organizacích.

  Je třeba zdůraznit, že ministerstvu školství se podařilo výrazně zrychlit čerpání z obou operačních programů a Evropská komise vyjádřila se stavem čerpání uspokojení. V rámci programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost jsme zajistili, že peníze nebudou použity pro jiné operační programy a zůstanou na vzdělávání," dodal ministr Dobeš.

Díky letošním úsporám získaným snížením byrokracie v rámci úřadu podpoří Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy rovněž studenty doktorských studijních programů a pracovníky na pozicích postdoktorandů na pražských veřejných vysokých školách.

Cílem ministerstva školství je podporovat kvalitu na vysokých školách. Proto připravilo program Excelence, jehož finanční potřeby vyčíslilo na 1 miliardu korun. V tomto případě by se však nemělo jednat o plošné rozdělení finančních prostředků, ale o finanční podporu nejlepším vysokým školám.

Související:
Podporujete nácky, zní od učitelů Dobešovi. Zakažte Kafku, byl Žid
Ministr školství Dobeš by u maturity pohořel. Neumí anglicky##PROFIL 39##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo školství

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice