Ministr Fuksa: Mediátor zkrátí civilní soudní řízení

21.09.2011 17:05

Projev na 23. schůzi Poslanecké sněmovny dne 21. 9. 2011

Ministr Fuksa: Mediátor zkrátí civilní soudní řízení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Fuksa

Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, účelem předkládaného zákona je především zakotvit v českém právním řádu novou možnost alternativního řešení sporu. Návrh zákona si klade za cíl přispět k odbřemenění soudů a ke zkrácení civilního soudního řízení. Návrhem rovněž dochází také k transpozici evropské směrnice v aspektech mediace v občanských a obchodních věcech.

Mediací se pro účely předkládaného zákona rozumí postup při řešení konfliktů za účasti alespoň zapsaného mediátora, který podporuje komunikaci mezi osobami na konfliktu zúčastněnými tak, aby jim pomohl dosáhnout smírného vyřešení jejich konfliktu uzavřením mediační dohody. Mediací prováděnou podle předloženého návrhu zákona může být řešen kterýkoli konflikt, u kterého není vyloučeno řešení smírem nebo dohodou. Předmětem zákona však není mediace prováděná v trestní oblasti. Na tuto mediaci se vztahuje zákon 257/2000 Sb., o Probační a mediační službě, ve znění pozdějších předpisů.

Průběh mediace je v zákoně upraven pouze rámcově v minimální nezbytné míře, tzn. zahájení a ukončení mediace, povinnosti mediace, vztah k soudnímu řízení, které se týká předmětu mediace, a základní zásady mediace, neboť detailnější úprava by neodpovídala charakteru mediace jako neformálního řízení.

Dále zákon novelou občanského a obchodního zákoníku upravuje vliv zahájení mediace na promlčecí dobu a prekluzivní lhůtu a provázanost mediace s občanskými soudními řízeními. Jaké jsou výhody mediace? Ponechává účastníkům plnou kontrolu nad způsobem řešení jejich konfliktu a nad podobou konečného výsledku. Je také časově a ekonomicky úsporná, je pro účastníky méně stresující než soudní řízení a v návaznosti na soudní řízení výrazně snižuje riziko podávání odvolání, neboť výsledkem medializace není vítězství jedné či druhé strany, ale vzájemně přijatelný kompromis.

Na závěr doporučuji přikázání vládního návrhu zákona o mediaci a o změně některých zákonů, tisk č. 426, k projednání ústavněprávnímu výboru a k jeho postoupení do druhého čtení. Děkuji za pozornost.

Více:
Občané EU si budou moci koupit státní půdu

##PROFIL 1957##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce