Ministr Jankovský: Čína má pro ČR ohromný potenciál v oblasti turismu

19.11.2012 14:32

V těchto dnech se z Číny vrátila delegace vedená ministrem pro místní rozvoj Kamilem Jankovským. Ten si vzal za úkol vyjednat cesty a podmínky pro zvýšení přílivů čínských a asijských turistů do České republiky.

Ministr Jankovský: Čína má pro ČR ohromný potenciál v oblasti turismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský

Pro svá jednání využil setkání na nejvyšší úrovni s představiteli čínského ministerstva zahraničí, CNTA (National Tourism Administration of The People’s Republic of China), čínských médií (CCTV a Shanghai Media Group), navštívil také největší veletrh cestovního ruchu v Asii -

CITM 2012 (China International Travel Mart). Kamil Jankovský byl po mnoha letech prvním z ministrů, který do Číny odcestoval přímo na pozvání čínské vlády.

Při společných jednáních vznikly tři hlavní okruhy témat. Nutnost posílit konzulární služby v Číně tak, aby bylo pro potenciální turisty možné jednodušším způsobem získat víza. Jen za těchto podmínek budou ochotni navštívit Českou republiku jako bránu pro vstup do střední a východní Evropy. Na potřebu rychlejšího vydávání víz navazuje nutnost přímých letů. Mezinárodní nárůst leteckých linek v Číně stoupá a je tedy nezbytné podporovat možnost vzniku přímého letu mezi Čínou a Českou republikou. Praha by se tak mohla stát opravdu hlavním vstupním místem právě pro cesty po střední a východní Evropě.

Posledním důležitým okruhem je nutná účelná propagace České republiky v Číně. Tento úkol má ve svých rukou přímo ministr Kamil Jankovský. V průběhu příštího roku by měla vzniknout zastoupení CzechTourismu, kromě v Pekingu také v Šanghaji a Honkongu.

„Pro Českou republiku je cestovní ruch stále ještě odvětví, ve kterém nejsou využity všechny možnosti obchodního růstu. V současné době vytváří 4,4 – 5,2% HDP. Je proto důležité soustředit se na země s velkým turistickým potenciálem a tím Čína bezpochyby je. Velký význam má cestovní ruch také pro poznávání kultur a vzájemné porozumění mezi národy. To je klíčové proto, abychom mohli spolupracovat i v dalších oblastech. Důležitým mezníkem bude také podepsání Memoranda o vzniku Aliance cestovního ruchu mezi Čínou a 16ti zeměmi střední, východní a jihovýchodní Evropy (SVE)“, říká k tématu spolupráce v oblasti cestovního ruchu ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…