Ministr Kocourek: České firmy mají užitek z Východního partnerství

11.09.2011 20:07

Ministr Kocourek se účastnil Konference ministrů hospodářství zemí EU a států Východního partnerství v polském městě Krynica-Zdrój.

Ministr Kocourek: České firmy mají užitek z Východního partnerství
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Exministr Martin Kocourek

Rozšíření jednotného evropského trhu k východním partnerům a debata o dalším směřování Východního partnerství v ekonomické oblasti jsou hlavními tématy Konference ministrů hospodářství zemí EU se státy Východního partnerství, která probíhala ve čtvrtek a v pátek v rámci XXI. Ekonomického fóra v polském lázeňském městě Krynica. Východní partnerství je označením pro východní dimenzi Evropské sousedské politiky EU a týká se šesti východoevropských zemí - Arménie, Ázerbájdžánu, Běloruska, Gruzie, Moldavska a Ukrajiny.

"Agenda Východního partnerství, které bylo jednou z priorit českého předsednictví v Radě EU, napomáhá ekonomickému, legislativními a institucionálnímu rozvoji a přibližování partnerských zemí k Evropské unii," říká ke konferenci ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. "Z reformního úsilí v ekonomické oblasti tak v konečném důsledku nemají užitek jen partnerské země, ale i české firmy, které v těchto zemích podnikají a obchodují," dodává ministr Kocourek k setkání pořádanému Ministerstvem hospodářství Polska při příležitosti polského předsednictví Radě EU.

"V ekonomické oblasti plně podporujeme uzavření Hlubokých a všeobecných dohod o volném obchodu, které budou pro obě strany výhodné a podpoří další rozvoj našich ekonomik," uvedl ministr Kocourek v průběhu konference, kterou zahájil polský místopředseda vlády a ministr hospodářství Waldemar Pawlak. "Apeloval jsem na členské země Evropské unie i partnerské státy, aby nadále pokračovaly v přípravách na vytvoření společného hospodářského prostoru EU a zemí Východního partnerství," uzavírá ministr Kocourek.

Při příležitosti konání konference se ministr Kocourek setkal s polským náměstkem ministra hospodářství Martinem Korolcem. "Polská republika je naším tradičním obchodním a hospodářským partnerem," říká ministr Kocourek a dodává: "Definitivní údaje za rok 2010 v porovnání s rokem 2009 dokumentují návrat k růstovému trendu vzájemného obchodu." Za prvních sedm měsíců letošního roku obnovená růstová tendence pokračuje. "Potěšitelný je nárůst našeho exportu o 26 %, což je čtyři procentní body nad nárůstem našeho celkového vývozu," uzavírá vývoj vzájemného obchodu zbožím ministr Kocourek.

Mezi perspektivní obory uplatnění českých exportérů na polském trhu patří energetika, petrochemie, silniční a kolejová vozidla, zařízení pro restrukturalizaci hutí a dolů a mnohá další. Zintenzivnění spolupráce lze očekávat při výstavbě dálnic a opravě silnic, železničních tratí, energetických zdrojů a účasti na dalších strategických stavbách v obou zemích. "Otevřeně jsme hovořili o polském návrhu na společné prohlášení ke koordinaci pravidel derogace obchodování s emisními povolenkami v letech 2013 - 2020," hodnotí výsledky bilaterálního jednání ministr Kocourek.

Souběžně s ministerskou konferencí se náměstek ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod Milan Hovorka účastnil diskusního panelu 'Investments paradise. Does it pay off to invest capital in Poland?', která byla součástí XXI. Ekonomického fóra.

Více:
Ministr dopravy požaduje další peníze. Úspory v resortu nestačí

##PROFIL 2198##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

19:05 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Migračnímu paktu