Ministr Kubice: Novou identitu si může svědek ponechat natrvalo

21.09.2011 16:00

Projev na 23. schůzi Poslanecké sněmovny dne 21. 9. 2011

Ministr Kubice: Novou identitu si může svědek ponechat natrvalo
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ministr vnitra Jan Kubice

Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi, abych stručně uvedl vládní návrh zákona, kterým se mění zákon o zvláštní ochraně svědka a dalších osob v souvislosti s trestním řízením a některé další zákony. Považuji za nutné zdůraznit, že jde o jeden z důležitých nástrojů boje proti organizovanému zločinu a jiným druhům závažné kriminality. Proto se jedná o problematiku velmi citlivou a v mnoha ohledech specifickou.

V úvodu bych si dovolil poznamenat, že návrh zákona byl projednán v ústavně právním výboru a výboru pro obranu a bezpečnost a oba tyto výbory návrh zákona svými usneseními podpořily. Návrh zákona byl vám představen již v prvním čtení, a proto jen stručně připomenu hlavní změny proti současnému právnímu stavu.

Chci zdůraznit, že návrh zakotvuje právní úpravu řízení o ukončení poskytování zvláštní ochrany a pomoci, vypouští ustanovení přiznávající správní žalobě proti rozhodnutí ministra vnitra o ukončení zvláštní ochrany a pomoci odkladný účinek. Umožňuje ponechat novou identitu chráněným osobám i poté, co byla zvláštní ochrana a pomoc ukončena. Novelizuje úpravu týkající se krycích dokladů. Zavádí novou právní úpravu rozhodování o nárocích chráněných osob, které vyplývají z oblasti práva a důchodového pojištění. (Neustálý hluk v sále - přerušen předsedající.)

Ministr vnitra ČR Jan Kubice Zpřesňuje v oblasti trestního řízení výkon některých trestů, pokud jsou vykonávány osobami, kterým je zvláštní ochrana a pomoc poskytována.

Chci také zdůraznit, že motivací pro novelizaci zákona není nefunkčnost systému zvláštní ochrany a pomoci, ale jeho další zefektivnění.

Systém zvláštní ochrany a pomoci, jak je v současné době nastaven, je plně funkční a za celou dobu účinnosti se nesetkal s žádnou zásadní kritikou, ať už ze strany policie, justice nebo jiných orgánů.

Hlavním záměrem novelizace zákona proto zůstává posílení systému poskytování zvláštní ochrany a pomoci chráněným osobám v České republice a tím pádem též posílení boje se závažnou kriminalitou a organizovaným zločinem.

Děkuji za pozornost a podporu tohoto návrhu zákona.

Více:
Zvláštní ochrana svědků by se mohla posílit

##PROFIL 3898##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…