Ministr Pospíšil: Boj proti korupci, protiprávní jednání budeme moci přičíst právnické osobě

21.09.2011 13:10

Projev na 23. schůzi Poslanecké sněmovny, dne 21. 9. 2011

Ministr Pospíšil: Boj proti korupci, protiprávní jednání budeme moci přičíst právnické osobě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, o trestní odpovědnosti právnických osob vedeme debatu na půdě Poslanecké sněmovny již několik let. Toto je druhé čtení, tedy já pouze velmi stručně připomenu, že se jedná o návrh, který vláda předkládá v rámci tzv. protikorupčního balíčku. Je to tedy návrh, který patří do kategorie trestní a obecně trestně správní legislativy, která má pomoci efektivněji postihovat nejen obecnou trestnou činnost, ale zvláště trestnou činnost korupčního charakteru.

Jde o návrh, který mimo jiné po nás dnes vyžadují naše mezinárodní závazky, vyžadují jej také mezinárodní organizace, jejichž jsme členy, například OECD. To je také důvodem, proč vláda tento návrh předkládá, byť samozřejmě teprve praxe ukáže, nakolik trestní odpovědnost právnických osob bude zcela efektivním instrumentem nebo nakolik bude využíván v praxi méně, nicméně to může ukázat až praxe samotná.

Když dovolíte, já tedy budu pouze konstatovat, že tímto návrhem dochází k průlomu, k výrazné změně trestního práva v ČR, kdy dosud mohly být pachateli trestných činů pouze fyzické osoby. Do budoucna to tak budou moci být právnické osoby; v zásadě všechny typy právnických osob mimo ty, které jsou v zákoně explicitně vymezeny, že nemohou být pachateli trestného činu. Mezi tyto vyjmuté právnické osoby například patří stát.

Počítá se s tím, že takovéto osoby nebudou moci páchat všechny trestné činy, které dnes zná trestní zákoník. Je asi zjevné, že asi například trestný čin znásilnění těžko může páchat právnická osoba, a proto zákon explicitně uvádí skutkové podstaty, které v zásadě právnická osoba může spáchat.

Za mimořádně obtížné, důležité a složité považuji úpravu tzv. přičitatelnosti, to znamená, jaká protiprávní jednání lze v uvozovkách přičíst právnické osobě jako umělému útvaru a postihnout ji, ne pouze řekněme její zaměstnance, statutáry atd.

Toto také bylo podrobně debatováno na ústavně právním výboru a mám pocit, že se blížíme k formulaci, která by v praxi neměla způsobovat problémy a neměla by tak být přičítána právnické osobě jednání, která s její činností, zájmy atd., nesouvisí.

Mohu tedy konstatovat, že věc byla velmi podrobně projednána na ústavně právním výboru. Ministerstvo děkuje za tu velmi podrobnou debatu. Chci říci, že v zásadě se ve většině věcí shodujeme. Debata se určitě povede nad tou částí usnesení ústavně právního výboru, která rozšiřuje okruh trestných činů, které mohou spáchat právnické osoby. Povede se určitě debata o tom, zda určitá jednání, zvláště například určitá jedná nekalého soutěžního charakteru, mají být postihována správně právními instrumenty, anebo zda také mají být jaksi přenesena do tohoto návrhu zákona o trestní odpovědnosti právnických osob a mají být také postihována trestněprávně.

Avizuji, že toto je v zásadě zcela politické rozhodnutí. Obě varianty jsou možné a my jako předkladatelé se k návrhu usnesení ústavně právního výboru ve třetím čtení samozřejmě vyjádříme. Nicméně konstatuji, že obě varianty jsou možné a v zásadě se jedná o politické rozhodnutí.

Dámy a pánové, já vás tedy v tuto chvíli poprosím, abyste v rámci druhého čtení propustili tento sněmovní tisk do další části legislativního procesu. Domnívám se, že návrh, který byl předložen, je v zásadě vyváženou normou, která upravuje trestní odpovědnost právnických osob dovolil bych si říci v zásadě střízlivým způsobem, to znamená v tom rozsahu a charakteru, jak to po nás vyžadují mezinárodní organizace. Myslím si, že s takovýmto střízlivým návrhem snad dojdeme k tomu, že tento návrh bude opravdu ku prospěchu postihu řekněme trestněprávních jednání. Snad se nám podařilo jako navrhovatelům napsat ten návrh tak, aby se minimalizovalo zneužití tohoto řekněme návrhu, nebo této úpravy například v boji mezi jednotlivými obchodními společnostmi.

Dámy a pánové, prosím o podporu tohoto návrhu. Děkuji.

Více:
Eisenovi se líbí protikorupční balíček


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.