Ministr Vondra: Armáda plně funkční transportní letadla potřebuje

20.10.2011 12:08

V úterý 18. října 2011 jednal ministr obrany Alexandr Vondra s Domingem Urenou, ředitelem společnosti Airbus Military, o situaci kolem transportních letounů CASA C-295M.

Ministr Vondra: Armáda plně funkční transportní letadla potřebuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Alexandr Vondra

Alexandr Vondra kriticky hovořil o přetrvávajících technických problémech provázejících tento projekt. Dosud se totiž nepodařilo odstranit problémy s avionikou ani se systémem pasivní ochrany letounu.

„Již řadu měsíců vyvíjíme velké úsilí, aby se problém vyřešil. Armáda potřebuje plně funkční transportní letouny. Letouny, které slouží už několik let v řadě zemí NATO, například Španělsku, Portugalsku či Polsku, a které budou schopné plnit úkoly doma i v zahraničních misích," prohlásil Alexandr Vondra.

V této souvislosti upozornil druhou stranu na blížící se konec kontraktu, který podle smlouvy vyprší 30. listopadu 2011. Zároveň zmínil, že resort obrany dosud nerozhodl o prodeji vyřazených letounů An-26, které by v krajním případě byly jedinou alternativou v tomto segmentu letecké techniky.

SLEDUJEME: Kauzu CASA

V reakci na výše uvedená slova Domingo Urena ministra obrany ujistil, že výrobce dělá maximum, aby dostál svým smluvním závazkům.

„Nesedíme s rukama v klíně, podařilo se nám dojednat prodloužení záruky o půl roku, současně od 1. srpna 2011 nabíhají smluvní sankce za nedodání systému pasivní ochrany," uvedl po jednání Alexandr Vondra.

Dále čtěte:
Když nezprovozníme letouny CASA, budeme létat antonovy, říká Vondra
Omnipolu nelze vypovědět smlouvu na letadla CASA

##MINIPAS 97##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

20:18 Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke smrti a umírání.