Ministr Vondra: Potřebuje česká armáda i po roce 2015 stíhačky?

19.09.2011 14:57

Za 1. republiky se říkalo: "Vzduch je naše moře." Vojenští plánovači se snažili zajistit obranu velkých sídel a klíčových objektů proti útokům ze vzduchu. Proto podporovali i rozvoj letectva. Naši piloti se proslavili v bitvě o Británii i jinde.

Ministr Vondra: Potřebuje česká armáda i po roce 2015 stíhačky?
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ministr obrany Alexandr Vondra

Situace se sice změnila, ale potřeba zajistit ochranu vzdušného prostoru a suverenitu České republiky se nemění a umění našich pilotů zůstává. Od roku 1999 jsme součástí Severoatlantické aliance. Díky tomu sdílíme náklady a spoluodpovědnost za obranu území všech členských zemí. I proto existuje integrovaná ochrana vzdušného prostoru NATO (NATINADS). Jde o bojový prvek, který je nepřetržitě v pohotovosti. Nadzvukovým letectvem přispíváme k důvěryhodnosti společné obrany. Pokud by se středně velká země, jako je ČR, vzdala své účasti v NATINADS, mohou ji následovat ostatní, což by Alianci oslabilo. Museli bychom řešit, kdo ochrání náš vzdušný prostor. A proč by nás měl někdo chránit, když nepřispíváme k jeho obraně?

Dalším argumentem proti rušení "nadzvuků" je koncept RENEGADE, který se zrodil po 11. září 2001. Jde o způsob, jak zabránit, aby se jakékoli letadlo stalo znovu zbraní. Z mezinárodněprávního hlediska je téměř nemožné, aby v případě nutnosti bylo nad českým územím sestřeleno letadlo představující hrozbu jiným strojem než s českými výsostnými znaky. Tuto funkci přitom zajistí pouze supersoniky, které mají dostatečnou rychlost na dostižení jakéhokoli letounu a jeho pozitivní identifikaci. Pro představu: letos měly české gripeny v rámci NATINADS osm ostrých vzletů k letadlům, která mohla představovat hrozbu.

Zrušení nadzvukového letectva po roce 2015 by také vedlo k odepsání výdajů ve výši desítek miliard do pořízení letadel, vybudování infrastruktury a výcviku pilotů a obslužného personálu. Ztratili bychom schopnost získanou více než padesátiletým rozvojem nadzvukového letectva a nikdy ji již neobnovili. Není možné dnešní nedostatek financí řešit tím, že technologicky vyspělou armádu proměním na pěchotu vybavenou jen ručními zbraněmi.

RNDr. Alexandr Vondra, ministr obrany, místopředseda strany a senátor PČR

Vyšlo v časopise Týden

Více:
Armáda nakupuje ve velkém. Přes NATO

##PROFIL 97##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: ODS

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Čunek: Ekoteroristé z Dětí Země zase zablokovali výstavbu dálnice

22:12 Senátor Čunek: Ekoteroristé z Dětí Země zase zablokovali výstavbu dálnice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pozastavené dostavbě části dálnice D49 na podkladě …