Ministr Vondra: Společně jsme do Afghánistánu přišli, společně odejdeme

04.02.2012 12:03

V Bruselu se za účasti ministra obrany Alexandra Vondry a náčelníka Generálního štábu Armády ČR armádního generála Vlastimila Picka uskutečnilo ve dnech 2. a 3. února 2012 pravidelné zasedání ministrů obrany zemí NATO a partnerských států.

Ministr Vondra: Společně jsme do Afghánistánu přišli, společně odejdeme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Alexandr Vondra

Zasedání se neslo v duchu přípravy na květnový summit NATO v Chicagu, kde spojenci představí své příspěvky do společného budování aliančních schopností  (tzv. Smart Defence).
 
Česká strana prezentovala jako svůj příspěvek do Smart Defence projekt na vybudování Mnohonárodního centra leteckého výcviku pro piloty vrtulníků a pozemního personálu. Projekt, který před deseti dny při jednání s Alexandrem Vondrou v Pentagonu, podpořil i ministr obrany USA Leon Panetta, by mohl získat reálnou podobu po chicagském summitu.
 
V této souvislosti v Bruselu proběhlo bilaterální jednání s chorvatským ministrem obrany Ante Kotromanovičem, jehož země má velký zájem se na provozu centra podílet. Dvoustranná technická dohoda definující budoucí spolupráci by měla být podepsána v nejbližší době.
 
„Česká republika má výcvikové kapacity i dlouholeté zkušenosti, které v rámci vzájemné spolupráce nabízíme i jiným státům Aliance,“ komentoval jednání ministr obrany.
 
„Výcvik by probíhal jak u nás, tak ve vysokohorském prostředí v okolí chorvatského Zadaru,“ doplnil generál Vlastimil Picek.
 
Druhým zásadním tématem zasedání byl Afghánistán, respektive otázka dalšího působení Aliance v této zemi. Spojenci se shodli, že ruku v ruce s předáváním odpovědnosti do afghánských rukou budou postupně utlumovat bojové aktivity. Všichni se naopak o to více zaměří na výcvik tamních bezpečnostních složek.
 
„Nikdo předčasně neodchází, rozdělanou práci chceme dokončit. Nadále platí, že společně jsme přišli, společně odejdeme,“ zhodnotil jednání o misi ISAF Alexandr Vondra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

19:05 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Migračnímu paktu