Mynář (SPOZ): Vondrovo neodcházení

05.03.2012 14:35

Přibližně před rokem schválila současná vláda svůj plán boje proti korupci. Už v té době to bylo lehce úsměvné, neboť se u vládních ministrů začaly objevovat první korupční skandály.

Mynář (SPOZ): Vondrovo neodcházení
Foto: spoz.cz
Popisek: Vratislav Mynář

Po roce od schválené strategie bych o korupci raději nemluvil. V protikorupčním boji se nic moc nezměnilo. Zato došlo k výrazné personální obměně kabinetu, již 4 ministři byli nuceni opustit svá místa. Ne kvůli zdravotním problémům či špatné práci. Právě kvůli korupčním skandálům.

Je to ostuda do nebe volající, je to něco, co posunulo hranice společenského vnímání. Naprosto mě tedy fascinuje, s jakou jistotou a sebechválou vystoupil premiér Nečas a vyjmenovával, jak moc jeho vláda proti korupci postupuje. Že dokázala něco, o čem se nám před lety nesnilo. Vlastně měl pravdu. O tomhle se nám opravdu nesnilo..Nečasova vláda je nejméně stabilní, s málo viditelnými výsledky a ti, kdo mají potírat korupci, jsou sami zkorumpovaní. Tohle Nečas chválí?

Copak zapomněl na Drobilovo pletichařeni, Bártovo špehování, Kocourkovo odklánění

milionů či Besserovo zatajování domu na Floridě? Na těchto ministrech je alespoň sympatické, že s větší či menší rychlostí ze svých postů odešli. Ale že platí nepsané pravidlo o politické presumpci viny, kdy zahraniční státník při sebemenším podezření odstupuje, to k nám ještě nedorazilo. Zářným příkladem je Alexander Vondra. Kauza Promopro je prohnilá a každý to ví. Že v ní hraje významnou úlohu právě Vondra, se ví taky. Pan ministr dál sedí na svém místě a počítá dny, které na ministerstvu „vysedí“. To je termín, který se v politice běžně používá. Něco jsem udělal, ale nebudu se k tomu moc vyjadřovat, nepřijmu zodpovědnost, a třeba to nějak dopadne.

A nutno říct, že to Vondrovi hezky vychází. Premiér Nečas nad ním drží ochrannou ruku, vděčný za pomoc při jeho zvolení předsedou ODS. Vyšetřovatelé kauzu uzavřeli a Vondru neobvinili. On se taky ministr ve funkci špatně obviňuje..

Nicméně fakta jsou jasná. Nehorázně předraženou smlouvu schválil on. On byl zodpovědný jako vicepremiér za organizaci a průběh summitu.On by z toho měl vyvodit zodpovědnost jako první. A pokud nebyla dokázána vina, třeba pro nedostatek důkazů, tak existuje tzv.morální odpovědnost, při které by měl člověk v tak vysoké funkci odejít při prvních pochybnostech.

Vondrova kauza je výsměchem a špatným příkladem pro všechny občany. Někdo, kdo nese oficiálně zodpovědnost, fakticky odpovědný není. Přijímá veškeré výdobytky své funkce, ale problémům se nedokáže postavit čelem. A tak budeme sledovat jak ministr obrany setrvá ve své funkci do konce volebního období. Možná zas bude vyhánět nějaké „kostlivce ze skříně“. Ve své zahleděnosti netuše, že tím největším kostlivcem je pro resort obrany právě on.

Ing. Vratislav Mynář, předseda SPOZ

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Spoz.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…