NEZÁVISLÍ: Nemáme právo posílat do vězení člověka, který jen vyjádřil svůj názor

30.08.2012 14:09

Lídři hnutí NEZÁVISLÍ v Olomouckém kraji poslali dopis prezidentu Václavu Klausovi, ve kterém ho žádají, aby udělil milost řidiči Romanu Smetanovi

NEZÁVISLÍ: Nemáme právo posílat do vězení člověka, který jen vyjádřil svůj názor
Foto: repro YouTube.com
Popisek: Roman Smetana, za počmáraný plakát 100 dní vězení

Vážený pane prezidente,

obracíme se na Vás jako občané Olomouckého kraje s žádostí, abyste udělil milost občanovi našeho kraje panu Romanu Smetanovi, v jehož neprospěch dnes rozhodl Nejvyšší soud České republiky.
Zastáváme názor, že země, v níž se ztrácejí pod rukama politiků miliardy, nemá právo poslat do vězení člověka, který vyjádřil svébytně svůj názor – a to ani v případě, kdy tzv. poškodil něčí majetek – v daném případě plakáty politické strany. Je očividné, že pan Roman Smetana neměl primárně v úmyslu poškozovat majetek, ale měl jednoznačně v úmyslu vyjádřit svůj názor, a to v rámci a v mezích svého ústavního práva na svobodu projevu. Tímto svým názorem, kterým se vysmál politikům na plakátech, a vlastně nejen jim, promluvil statisícům občanů z duše.

Prezident by měl svému lidu rozumět, a proto podle našeho názoru teď nastala přesně ta chvíle, abyste ne svým, ale jeho jménem panu Romanu Smetanovi udělil milost.
Hodnota svobody projevu nemůže být přece nikdy nižší než hodnota několika tisíc korun za tisk předvolebních plakátů. A to byste měl udělením milosti jasně deklarovat. 

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová
advokátka, Mohelnice

Ing. Zdeněk Kunrt
ekonom, Zábřeh

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…