Nečas: Lihoviny s jasným původem mohou do prodeje

27.09.2012 13:58

Do prodeje mohou lihoviny vyrobené před 1. lednem 2012 a ty, které získají doklad o původu. Platí tak nařízení vlády a mimořádné opatření ministra zdravotnictví.

Nečas: Lihoviny s jasným původem mohou do prodeje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Vláda na středečním zasedání zmírnila zákaz konzumace tvrdého alkoholu. Schválila nařízení vlády, které stanovuje doklad o původu lihovin. Výrobci v České republice budou muset k veškerým lihovinám vyrobeným od ledna 2012 s objemem od 20 procent etanolu doložit tzv. „rodokmen“. Formulář je k dispozici v přiloženém nařízení vlády.

„Bude nutné doložit původ lihu a protokol o zkoušce z akreditované laboratoře na přítomnost obsahu etanolu, obsahu metanolu a nejčastějšího rezidua denaturačního činidla,“ řekl premiér Petr Nečas.

Obchodníci musí pro své zásoby lihovin vyrobených v roce 2012 získat od dodavatele dokumenty o původu lihu. Pokud je nezískají do 60 dnů, budou muset zásoby zlikvidovat v souladu se zákonem o odpadech.

„V případě, že budou muset být zlikvidovány lihoviny, přitom budou mít nepoškozenou pásku a budou k ní legální nabývací doklady, tak Ministerstvo financí určí, co mají obchodníci dělat, aby mohli požádat o vratku již zaplacené daně. Stát získá daň znovu při koupi nové lahve,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Podle ministra je dána jedna výjimka pro drahé alkoholy – majitel zařízení si bude moci otevřenou láhev nechat na své náklady otestovat. Pokud bude vyloučen metylalkohol či nečistoty, dostane majitel certifikát a může alkohol dál podávat.

Lihoviny, které budou vyráběny od dnešního vyhlášení budou mít nové bezpečnostní pásky a budou již opatřeny doklady dokladující původ lihu. Takový alkohol bude moci být legálně prodáván a nabízen.

Mimořádné opatření

Ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo nové mimořádné opatření, které upravuje pozvolné uvolnění trhu s lihovinami o obsahu etanolu nejméně 20% objemových nebo více, vč. tuzemáku a kozumního lihu.

Nové mimořádné opatření se vztahuje na všechny provozovatele potravinářských podniků včetně osob provozujících stravovací služby a zakazuje nabízení k prodeji, prodej a jiné formy nabízení ke spotřebě konečnému spotřebiteli lihovin o obsahu etanolu nejméně 20% objemových nebo více, včetně tuzemáku a konzumního lihu, které byly vyrobeny po 31.12.2011, pokud nejsou ve všech fázích uvádění do oběhu provázeny dokladem o původu podle nařízení vlády č. 317/2012 Sb., kterým se stanoví formulář dokladu o původu některých druhů lihu, destilátu a některých druhů lihovin.

Dále se provozovatelům potravinářských podniků zakazuje vývoz a distribuce mimo území České republiky lihovin o obsahu etanolu nejméně 20% objemových nebo více, včetně tuzemáku a konzumního lihu, které byly vyrobeny po 31.12.2011, pokud nejsou ve všech fázích uvádění do oběhu provázeny dokladem o původu podle nařízení vlády č. 317/2012 Sb..

Provozovatelům potravinářských podniků včetně osob provozujících stravovací služby se přikazuje ve lhůtě 60 dnů ode dne vyhlášení tohoto opatření zlikvidovat podle zákona č.185/2001 Sb. o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, lihoviny o obsahu etanolu nejméně 20% objemových nebo více, včetně tuzemáku a konzumního lihu, obsažené ve spotřebitelském balení, jehož otevřením došlo do dne vyhlášení tohoto opatření k poškození nebo přetržení kontrolní pásky, s výjimkou těch lihovin o obsahu etanolu nejméně 20% objemových nebo více, včetně tuzemáku a konzumního lihu, u nichž je protokolem o zkoušce z akreditované laboratoře doložena nezávadnost.

Toto mimořádné opatření nahrazuje mimořádné opatření ze dne 20.9.2012, č.j. MZDR 32764/2012, a je závazné okamžikem vyhlášení v celoplošném televizním a rozhlasovém vysílání, tj. od čtvrtku 27.9. od 13:25 hodin.

Přesné znění nového mimořádného opatření je k dispozici zde.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…