Nečas: Nepodepíšeme bianco šek na 90 mld., aniž bychom věděli, co s nimi pak bude

13.12.2011 15:57

Odpovědnost za rozhodnutí, zda se ČR zapojí do pomoci eurozóně, musí nést vláda, nikoli ČNB, prohlásil v úterý premiér Petr Nečas. K účasti na pomoci se spíše nepřiklání.

Nečas: Nepodepíšeme bianco šek na 90 mld., aniž bychom věděli, co s nimi pak bude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Předseda české vlády se přiklání k variantě, aby se Česká republika k pomoci eurozóně prostřednictvím Mezinárodního měnového fondu nepřipojila. „Já se osobně kloním, aby se nezúčastnila,“ uvedl na úterní tiskové konferenci.

Nečas: Podepsat bílý papír je zkratovité jednání

„Nebylo možné přistoupit k této mezinárodní dohodě zemí eurozóny z celé řady důvodů. V prvé řadě proto, že nikdo vlastně nezná její obsah,“ řekl premiér. Podle něj je přesto třeba vyčkat na její parametry.

„V tuto chvíli nikdo nezná její pravou podobu, co je v ní obsaženo, co v ní obsaženo není a případně jaké závazky přináší jak členským zemím, tak případně zemím, které stojí mimo eurozónu,“ vysvětlil své stanovisko na úterní tiskové konferenci premiér Nečas. „Proto v tuto chvíli, kdy existuje prázdný bílý papír, kdy dokonce název té smlouvy se může měnit, dávat silná prohlášení, že se pod tento papír máme podepsat, považuji z velmi zkratovité politické jednání,“ dodal.

"Nepodepíšeme bianco šek, že by se někam poslalo 90 miliard korun, aniž by se vůbec tušilo, co s nimi bude," řekl předseda vlády novinářům.

Odpovědnost musí nést vláda, ne ČNB

Podle českého premiéra je také nepřípustné, aby za rozhodnutí nesla odpovědnost bankovní rada České národní banky. „Jako předseda vlády nepřistoupím, aby odpovědnost byla hozena na nezávislou Českou národní banku. Tuto odpovědnost musí nést vláda,“ prohlásil premiér Petr Nečas. „Tento postup, toto zbavování se odpovědnosti vylučuji,“ řekl.

„Považoval bych za alibismus házet odpovědnost na bankovní radu ČNB. Politickou odpovědnost musí nést vláda,“ dodal na tiskové konferenci premiér. Je podle něj nezbytné také pečlivě analyzovat podmínky, za jakých mohou přistoupit ke smlouvě členské a nečlenské státy eurozóny.

ČR usiluje o fiskální disciplínu a konsolidaci veřejných rozpočtů

„Česká republika v každém případě usiluje pod vedením vlády pod mým vedením o fiskální disciplínu a konsolidaci veřejných rozpočtů bez ohledu na to, zda je nebo není na nás vyvíjen tlak z Evropské unie,“ uvedl premiér Petr Nečas.

„K tomu abychom vedli tuto zemi k vyrovnaným veřejným rozpočtům, abychom snižovali deficity veřejných financí, abychom nezvyšovali celkový veřejný dluh, abychom prováděli hluboké strukturální reformy, abychom ústavně zavedli dluhovou brzdu, nepotřebujeme žádný mezinárodní tlak, nepotřebujeme žádný mezinárodní závazek,“ řekl předseda vlády Nečas. „Činíme tak bez ohledu na to, zda taková smlouva bude či nebude uzavřena,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace