Nečas: S těmi, kteří si neberou občany jako rukojmí, jsme ochotni jednat

04.06.2012 17:12

Vláda zachová daňové zvýhodnění nafty pro zemědělce o rok déle. Dohodl se na tom premiér, ministr financí a zemědělství s Asociací soukromých zemědělců.

Nečas: S těmi, kteří si neberou občany jako rukojmí, jsme ochotni jednat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

„Zelená nafta skončí, nicméně bude zaveden přechodný mechanismus, který umožní v roce 2013 snížit procento vratky spotřební daně z nafty ze současných šedesáti procent na čtyřicet procent,“ řekl premiér Petr Nečas. Původní návrh počítal se zrušením zelené nafty od příštího roku. Přechodné opatření chce vláda prosadit ve sněmovně načtením pozměňovacího návrhu k úsporným opatřením pro příští rok.

„Nevymysleli jsme nic nového, používáme stejný model, pro který se rozhodlo Německo,“ dodal předseda vlády. Daňové zvýhodnění nafty pro zemědělce skončí v roce 2014, kdy začíná nové dotační programovací období Evropské unie.
Do zemědělství půjde více peněz a odstraní se byrokracie

Zástupci vlády se spolu s předsedou Asociace soukromých zemědělců také dohodli na navýšení rozpočtu Ministerstva zemědělství. Zdrojem příjmů bude výnos ze sloučení Pozemkového úřadu a Pozemkového fondu do jednoho Státního pozemkového úřadu.

Ministerstvo zemědělství dále přistoupilo k transformačnímu procesu, jehož cílem je omezení byrokracie. „Snažíme se najít takové administrativní postupy, které zemědělcům přidělávají další povinnosti a náklady, které se tímto zvyšují,“ řekl předseda Asociace soukromých zemědělců Josef Stehlík.

Vláda také podle premiéra Petra Nečase uvažuje o zrušení daně z příjmu fyzických osob při převodu rodinné farmy například z otce na syna. S tím soukromí zemědělci souhlasí. „Cílem je, aby ta rodina, když chce pokračovat v tradici nebyla hned na začátku zatížena daní, jak je tomu v současnosti,“ dodal předseda soukromých zemědělců.

Podle premiéra si je vláda vědoma důležitosti zemědělství pro české národní hospodářství a vnímá i problémy, které zemědělci mají. „Vláda je připravena jednat s těmi, kteří si neberou své spoluobčany jako rukojmí a kteří nehrozí různými akcemi a chtějí jednat,“ dodal premiér Petr Nečas.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…