Němec (LEV 21): Ústavní soudci a církevní restituce

09.06.2013 9:00

Celý národ ve věci megatunelu spojeného s církevními restitucemi, dlouhodobě obelhávaný celou pravicovou koalicí, s poslední nadějí vzhlížel k Ústavnímu soudu České republiky v domnění, že tam sedí opravdu čestní, slušní a lidu této země oddaní odborníci, kteří nestoudný zákon o církevních restitucích zruší a zabrání tak rozkradení zbytků českého státu.

Němec (LEV 21): Ústavní soudci a církevní restituce
Foto: Archiv
Popisek: NS - LEV 21

Bohužel se tak nestalo, přestože 99% našich občanů s církevními restitucemi nikdy nesouhlasilo, a že tři parlamentní strany velmi správně napadly tento zákon i podivný způsob jeho projednávání ve sněmovně u Ústavního soudu České republiky v Brně.
 
Všechny tyto tři parlamentní strany - ČSSD, KSČM i VV – vyslaly k Ústavnímu soudu rovněž své čelní představitele a k projednávání dodaly propracovanou a logickou argumentaci a řadu důkazů. Velmi kladně hodnotím zejména naprosto brilantní vystoupení místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka, ale i kvalitní vystoupení dalších navrhovatelů. Bohužel to však zřejmě nemělo na samotné projednání věci žádný význam a soud vydal doslova „protilidový“ verdikt, který snad nepochopil nikdo, vyjma těch, kteří tento hanebný zákon připravili, v rozporu s přáním lidu této země schválili, a nyní se zjevně těší na tučnou odměnu od představitelů církve.
 
Protože Ústavní soud rozhoduje ve sboru a ihned po vyhlášení nálezu nebylo zveřejněno, jak který ústavní soudce hlasoval, byl jsem velmi zklamán, neboť některé ústavní soudce znám velmi dobře a velmi mě zajímaly jejich postoje. Až dnes jsem zjistil, že proti rozhodnutí Ústavního soudu o církevních restitucích byli celkem čtyři ústavní soudci (Jaroslav Fenyk, Vojen Güttler, Jan Musil a Pavel Rychetský), z nichž jeden jediný ústavní soudce, a to prof. Jan Musil - bývalý první rektor Policejní akademie České republiky v Praze, profesor trestního práva a špičkový odborník v oboru trestního práva a kriminalistiky, který řadu let vedl Katedru trestního práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, byl po revoluci předsedou tamního akademického senátu a rovněž řídil mnoho let i Katedru kriminalistiky na Policejní akademii České republiky v Praze, která se právě pod jeho vedením vypracovala na špičkové odborné a vědecké pracoviště uznávané nejen v České republice, ale i v zahraničí - si zachoval lidskou tvář a nalezl nejen odvahu nesouhlasit s rozhodnutím Ústavního soudu o církevních restitucích, ale osobně napsal a veřejně již dne 3. června 2013 publikoval své odmítavé stanovisko pod názvem: „Nesouhlasím s rozhodnutím Ústavního soudu o církevních restitucích“, kde své postoje detailně vysvětluje a právně dokládá.
 
Jsem velmi potěšen, že tento velmi vzdělaný, ale skromný, lidský, slušný a pracovitý člověk - prof. Jan Musil, který byl řadu let mým bezprostředním nadřízeným a též i letitým kolegou, zůstal sám sebou a nezapomněl na obyčejné a slušné lidi, byť byl, s dalšími třemi kolegy, přehlasován. Proto je nutné si pana prof. Jana Musila za jeho vskutku odvážné postoje velmi vážit.
 
Doc. JUDr. Miroslav NĚMEC, Ph.D., stínový ministr vnitra za LEV 21

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …