Novotný (LEV21): Tzv. „Schwarzenbergova finta“ na prezidenta Zemana

01.06.2013 21:31

Ministr zahraničních věcí pokračuje v přesvědčování veřejnosti o své nekompetentnosti.

Novotný (LEV21): Tzv. „Schwarzenbergova finta“ na prezidenta Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Problémy vnitřní politiky ventiluje do politiky zahraniční. Jeho posledním nápadem je místo velvyslanců vysílat na zastupitelské úřady diplomaty v nižší hodnosti chargé d´affaires. Sám ministr to potvrdil v dnešním rozhovoru pro deník Právo.

Na stupnici diplomatických hodností je tato hodnost na třetím místě za velvyslancem a vyslancem. Pokud stát vysílá jako vedoucího zastupitelského úřadu diplomata v hodnosti chargé d´affaires, dává tím najevo přijímacímu státu, že vzájemné vztahy nejsou na nejlepší úrovni a že zkrátka máme něco proti politice vlády dané země.

Tímto aktem se snižuje úroveň vzájemných diplomatických vztahů o dva stupně. V zahraniční politice je to velmi silné gesto vůči dané zemi. V té které zemi to samozřejmě zaregistruje i celý diplomatický sbor a velvyslanci budou informovat své vlády o zhoršení diplomatických vztahů mezi Českou republikou a danou zemí.

Jsem zvědav, jestli náš pan ministr bude ve všech zemích vysvětlovat, že „my proti vám vlastně nic nemáme, to jsem se jen já nedohodl s vlastním prezidentem na osobě velvyslance. Jistě to chápete, že?“

Je nejen neprofesionální, ale přímo hloupé vtahovat do zahraničních vztahů problémy vnitřní politiky. Premiér by měl jednat a pana ministra zahraničních věcí okamžitě odvolat.

Jaromír Novotný, odborný mluvčí LEV 21 pro oblast vnější bezpečnosti státu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

23:08 Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k zákonu o zemských znacích a vlajkách