ODS: Státní maturity budou v příštím roce jednodušší a spravedlivější

28.09.2012 21:58

Poslanci vyslovili souhlas se změnami v systému státních maturit – společné části maturitní zkoušky.

ODS: Státní maturity budou v příštím roce jednodušší a spravedlivější
Foto: red
Popisek: Logo ODS

Pokud zákon posvětí ještě Senát a prezident, budou žáci středních škol v příštím roce skládat povinnou zkoušku pouze ze dvou předmětů. Za prvé z českého jazyka a literatury, za druhé z cizího jazyka, nebo matematiky. Nebudou maturovat z třetího povinného předmětu, který je obsažen ve stávajícím zákoně. Hodnocení slohových prací z českého jazyka se vrátí na jednotlivé školy a bude jen jedna úroveň maturitní zkoušky. Podle poslankyně ODS a místopředsedkyně školského výboru Jaroslavy Wenigerové zákon odstraňuje největší nedostatky státních maturit z minulého školního roku a dává žákům jistotu, že budou maturovat podle jednodušších a spravedlivějších pravidel.

”Novela nepředstavuje žádný experiment, ale je pokusem odstranit největší problémy a nespravedlnosti, s nimiž se někteří maturanti setkali v minulém roce. Neúspěšných bylo celkem 23 tisíc, což je 21,2 procent všech maturantů. Zatímco při centrálním hodnocení cizích jazyků se nevyskytly v podstatě žádné problémy, hodnocení písemné práce z češtiny a některé příklady v didaktickém testu z matematiky vyvolaly v mnoha případech oprávněnou kritiku. Neosvědčilo se ani nastavení vyšší úrovně maturity, kterou si zvolilo minimum studentů,” říká Jaroslava Wenigerová a pokračuje: ”První skutečný kontakt mladého člověka se státem nesmí vést k deziluzi, že stát se nechová spravedlivě.”

Pokud bude novela přijata, bude zafixována na dva roky, tedy roky 2013 a 2014. „Do budoucna nás čeká důkladnější debata o celém konceptu maturit. Ukazuje se, že jejich současné nastavení není zdaleka ideální. Jakékoliv změny musí být ale uvážené a dobře připravené, protože právě zbrklá rozhodnutí škodí českému školství nejvíce,” dodala Wenigerová.

K požadavku na detailnější diskuzi o systému maturit se připojuje i další z poslanců ODS a odborník na školství Walter Bartoš: ”Schválenou novelu považuji pouze za přechodný a dočasný stav. Do budoucna musí být systém maturit nastavený tak, aby lépe odrážel tři různé proudy středního školství, kterými jsou gymnázia, střední odborné školy a učňovské obory s maturitou. Je žádoucí, aby například nároky na znalosti matematiky byly vyšší u gymnazistů než u absolventů odborného vzdělávání. Musíme proto hledat cesty, jak zajistit, aby maturita nepředstavovala pouze minimální povinnou míru znalostí absolventů jakékoliv střední školy, ale odrážela i různá zaměření a obtížnost jednotlivých typů škol. Jen tak si maturita přirozenou cestou získá prestiž, která umožní, aby mohla být v budoucnu i vstupenkou na vysokou školu,” uvedl Bartoš.

Celý legislativní proces musí být završen do 15. listopadu tohoto roku, kdy se budoucí maturanti musí přihlásit k maturitní zkoušce pro jarní zkušební období.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…