ODS: Zákon o ochraně ovzduší dostal od poslanců zelenou

10.02.2012 20:05

Poslanci dnes odhlasovali novelu zákona o ochraně ovzduší.

ODS: Zákon o ochraně ovzduší dostal od poslanců zelenou
Foto: red
Popisek: Logo ODS

Většina poslaneckého klubu ODS podpořila také kompromisní pozměňovací návrh, kterým poplatky za vypouštění oxidu siřičitého, oxidů dusíku a těkavých látek do ovzduší skončí v roce 2015. Při vypouštění tuhých znečišťujících látek, které obyvatele trápí nejvíce, bude poplatek 4 200 Kč za tunu vybírán až do roku 2021.

„Díky právě schválenému zákonu se konečně můžeme legislativně opřít o ustanovení tolik potřebná pro reálné zlepšení stavu ovzduší v nejvíce zatížených regionech. Podařilo se nám nalézt kompromis mezi nezbytnou péčí o životní prostředí a přiměřenou ekonomickou zátěží všech podnikatelských subjektů bez rozdílu, které působí při své činnosti na kvalitu ovzduší,“ shrnuje zákon poslanec ODS a člen výboru pro životní prostředí Tomáš Úlehla. „Dalším jeho přínosem je snížení administrativní zátěže všech zainteresovaných stran, nastavení jasných pravidel při smogových situacích a v neposlední řadě snížení počtu sledovaných ukazatelů, včetně režimu jejich zpoplatnění,“ doplňuje Úlehla. Zpřísnila se podle něj také pravidla pro technologická zařízení, která by měla zaručit co nejšetrnější přístup všech provozovatelů zdrojů znečištění ovzduší k životnímu prostředí.

Největší diskuzi vzbudila výše poplatků za znečišťování. Podle poslance ODS a člena hospodářského výboru Jana Bureše se nakonec podařilo prosadit rozumný kompromis. „Schválená verze zákona je kompromisem mezi rapidním nárůstem poplatků, který navrhoval vládní návrh zákona, a návrhem hospodářského výboru Poslanecké sněmovny, který chtěl tyto poplatky úplně zrušit. Motivace znečišťovatelů škodit co nejméně zůstane, zároveň ale zákon nebude likvidační pro český průmysl a teplárny," zdůraznil Jan Bureš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…