Okamura: Omezme negativní fenomén lichvy

30.05.2013 12:18

Dovolujeme si představit návrhy dvou novel zákonů a několika dalších legislativních změn, které připravujeme.

Okamura: Omezme negativní fenomén lichvy
Foto: Daniela Černá
Popisek: Tomio Okamura

Jde ve své podstatě o doladění stávajících zákonů tak, aby lépe plnily svou funkci. Tyto návrhy nepovažujeme za samospasitelné, ale jsou součástí širších změn, na kterých pracujeme. Cílem těchto návrhů je zvýšit efektivitu sociálního systému a zamezit jeho zneužívání. Situace již došla tak daleko, jak můžeme vidět i v těchto dnech, že slušní lidé jsou v totální defenzivě proti neslušným.
 
První novelou, kterou vám představíme, je zákon o pomoci v hmotné nouzi, druhou novelou je změna v zákoně o spotřebitelském úvěru.
 
Co se týče zákona o hmotné nouzi, náš návrh v podstatě reaguje na stávající negativní praxi zneužívání sociálních dávek hmotné nouze. Výsledkem je sestěhovávání sociálně nepříspůsobivých na jedno místo, kde dochází k jejich koncentraci, což způsobuje značné problémy. Navrhujeme zastropovat výši příspěvku na bydlení za bytovou jednotku podle cen v místě obvyklých a navíc uložit povinnost těmto osobám užívat byt v souladu s hygienickými a stavebně technickými požadavky. Cílem je snížení příjmu lichvářských skupin, snížení zneužívání dávek hmotné nouze, snížení kriminality v sociálně vyloučených lokalitách a snížení zatížení státního rozpočtu při výplatě dávek. Především v sociálně vyloučených lokalitách, například na Mostecku a Šluknovsku, totiž dochází ke zneužívání sociálně vyloučených jako příjemců dávek hmotné nouze, konkrétně doplatku na bydlení, kdy jsou tyto osoby zneužíváni lichváři, kteří parazitují na problému se sociálním vyloučením a chudobě tím, že zvýší nájemné chudým a sociálně potřebným do takové míry, že tyto osoby nejsou schopni dostát svým závazkům a jsou nucení si od lichváře půjčit nebo jinou službou umořit vzniklé prodlení. Kromě toho jsou stávající situací negativně ovlivněni další lidé žijící v takové lokalitě, neboť dochází ve zvýšené míře k páchání přestupků nebo trestných činů. Stávající situace má dopad také na stát, jelikož je státní rozpočet neúměrně zatížen výplatou dávek za ubytování. 
 
Dalším z návrhů je návrh novely zákona o spotřebitelském úvěru. Navrhujeme stanovit maximální přípustnou výši komerčního úroku tzv. roční procentní sazby nákladů - RPSN. Cílem je omezení negativního fenoménu lichvy, který je v České republice velmi rozšířen. V současnosti sice existuje trestní zákon, který definuje lichvu, ale bohužel nestanovuje vůbec konkrétně, kdy se půjčka mění v lichvu.
 
Obě novely budou nyní předloženy do Poslanecké sněmovny.
 
Připravujeme také novelu zákona o státní sociální podpoře. Cílem bude na základě sankcí ohledně výplat sociálních dávek docílit povinné školní docházky a pravidelných preventivních zdravotních prohlídek u dětí ze sociálně vyčleněných rodin.
 
Závěrem svého vystoupení bych rád v této souvislosti uvedl, že nyní pracujeme i na změně příslušného paragrafu trestního zákona týkající se lichvy. Tuto změnu vám představíme později spolu s dalšími návrhy, které by systémově a komplexně měly chránit chudé a sociálně vyloučené před okrádáním ze strany spekulantů a lichvářů.
 
Součástí budou i naše další plánované návrhy na celoplošný zákaz tzv. výherních hracích automatů nebo zákaz exekucí na sociální dávky - přičemž principem všech předložených návrhů je, aby chudí přestali být atraktivní pro lichváře a exekutory.
 
Abychom nebyli jen v rovině paragrafů - součástí připravovaných návrhů bude i koncept, který by motivoval obce, aby investovali do sociálního bydlení. Ideální by totiž bylo, aby obce a stát preventivně předcházely parazitování na sociálních dávkách tím, že by sami kupovali levné byty a ty pronajímaly sociálně slabým - z příspěvků na bydlení by se tyto byty mohly splácet a máme za to, že byty placené z příspěvků konkrétní rodiny, by pak obec za nějakých předem daných podmínek mohla rodině, která prokáže snahu žít slušně, převést do osobního vlastnictví.
 
Tím bychom měli jednak motivaci pro sociálně vyloučené, aby se začlenili zpět do pracující společnosti, a zároveň bychom vyšachovali ty, kdo dnes na bídě a chudobě parazitují.
 
V této souvislosti chci poděkovat za spolupráci a spoluautorství poslanci Davidu Kádnerovi a také poslanci Radimovi Fialovi. Jeho hlas je krom jiného důležitý - když to trochu nadnesu – i na něm jako na nezávislém závisí osud současné vládní koalice. Doufám proto, že k našim návrhům bude při vědomí souvislostí vládní koalice vlídná.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomio Okamura

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

17:17 Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

Sociální role a odpovědnost firem jsou témata, která se dnes hodně řeší. Nejde ale o nic nového. Již…