Opálka (KSČM): SKarty jsou stále v kurzu

31.01.2013 19:30

Vyjádření poslance PČR a místopředsedy stínové vlády KSČM pro sociální strategii Miroslava Opálky k sKartám

Opálka (KSČM): SKarty jsou stále v kurzu
Foto: KSČM
Popisek: Miroslav Opálka

Ve středu 23. ledna přišel zpravodajský server Aktuálně.cz se zjištěním, že zavedení a provoz sKaret nebude vůbec zdarma, jak bylo deklarováno představiteli ministerstva práce a sociálních věcí, ale že bude třeba jednotlivé přepážky příslušných regionálních pracovišť Úřadu práce ČR vybavit tzv. čtečkami, které umožní zprovoznění identifikační a autentizační funkce sKaret. Další náklady si pak vyžádá propojení čteček s vyvolávacím systémem. Dojde tak vlastně ke zdvojení funkcí, které může za úplatu zabezpečovat i nový elektronický občanský průkaz.

Následující den jsem při jednání sněmovního výboru pro sociální politiku, které se uskutečnilo v budově ministerstva, požádal paní ministryni, aby příslušná sekce reagovala na uvedené zjištění a stanovisko resortu bylo poskytnuto členům výboru. I přes příslib se tak doposud nestalo.

Uběhl týden a máme tu další závažnou informaci. I přes předchozí ujišťování, že vše bylo konzultováno s Úřadem pro ochranu osobních údajů, tento najednou oznamuje, že ministerstvu hrozí až desetimilionová pokuta. A to za neoprávněné předávání citlivých osobních údajů komerčnímu subjektu – České spořitelně. Problém je však „pouze“ v tom, že stanovený režim nakládání s osobními daty neupravuje zákon, ale jen vyhláška. V posledních letech je totiž zcela běžná praxe, že si ministerstvo osobuje větší pravomoci, než mu přísluší. Jednak to v tom „reformním fofru“ nestíhá legislativně včas připravit, na druhé straně si vytváří nadstandardní možnosti budoucích zásahů – úprav bez předchozího souhlasu zákonodárců.

Platební funkce sKaret byla, až na výjimky, zrušena a identifikační funkci může zajistit elektronický občanský průkaz. A tak se zdá, že celý tento kontroverzní projekt, který schválili koaliční poslanci, nepřináší nic pozitivního. Já sám nemám nic proti využití moderní techniky a zefektivnění systému sociálních nepojistných dávek, avšak tato cesta, kterou poslanecký klub KSČM nepodpořil, je obestřena mnoha chybami a podezřeními.

V této souvislosti tak poslanci KSČM podporují návrh na zrušení sKaret, který prosazuje Senát. Jen nevím, kdo uhradí České spořitelně zmařenou investici.

Já s ní žádnou dohodu nepodepsal. Ale pan premiér to snad nově vyjedná. Vždyť se o tento projekt zajímá poměrně nadstandardně.

Miroslav OPÁLKA, poslanec PČR a místopředseda stínové vlády KSČM pro sociální strategii

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.