Opálka (KSČM): Spuštění II. pilíře za každou cenu?!

09.10.2012 18:00

Pan ministr Jaromír Drábek převzal politickou zodpovědnost za „hřích“ svého nejbližšího spolupracovníka s tím, že jeho demise platí až k termínu 31. října tohoto roku.

Opálka (KSČM): Spuštění II. pilíře za každou cenu?!
Foto: KSČM
Popisek: Miroslav Opálka

Důvod? Údajně příprava na předání funkce a ministerstva. Nezasvěcený pozorovatel tomuto kroku asi moc nerozumí. Vždyť na MPSV je řada dalších náměstků a jeden z nich dokonce dlouhodobě pracoval v pozici 1. náměstka a dokonce i ministra. Nic by tedy nemělo bránit tomu, aby byl například někdo z nich, případně i jiný ministr, dočasně pověřen řízením ministerstva.

A tak se šíří různé hypotézy o zametání stop apod. Dnes se však vyjevil znenadání další důvod odkladu rezignace. Je třeba prosadit to, co bylo donátorům slíbeno! A to je spuštění II. kapitálového pilíře důchodového systému - za každou cenu a za jakýchkoli podmínek.

Již delší čas musím brát v úvahu, že vláda předkládá přímo či cestou koaličních poslanců nejen asociální, ale i legislativně nedodělané návrhy zákonů. Že zcela opomíjí přiložit k těmto zákonům podzákonné normy, a porušuje tak zákon o jednacím řádu PS PČR. Proto také omezuje opozici ve výkonu funkce zpravodaje sněmovny. Vše se totiž musí opravovat prostřednictvím koaličních poslanců ve výborech či při druhých čteních a nakonec stejně vláda produkuje další a další opravné novely.

Tak je tomu i u technických novel souvisejících se spuštěním II. důchodového pilíře, které jsem navrhl zamítnout a které vetoval Senát i pan prezident. A ejhle, v úterý se dozvídáme, že štáb právníků dostal od pana ministra zadání a koumá, jak zdůvodnit možnost reálného spuštění nového důchodového pilíře i bez potřebných zákonných norem. A vše se zdůvodňuje tím, že přece základní zákony již byly schváleny.

Neuvěřitelné, ale v podmínkách ČR je skutečně zatím pořád možné téměř vše. Podle této logiky by však nemusel lid čekat ani na prováděcí zákon o celostátním referendu a domáhat se tohoto referenda přímo. Vždyť má na ně také právo. Třeba k vyslovení nesouhlasu s politikou současné pravicové Vlády ČR.

Miroslav Opálka, poslanec a místopředseda stínové vlády KSČM pro sociální strategii

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

16:21 Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdí…