Opálka (KSČM): Stát dává vydělat firmě, která úkoly nezvládá

04.08.2012 7:26

Jsme stále v zajetí špatného fungování různých státních informačních systémů. Média v poslední době přinášejí informace o problémech s centrálním registrem vozidel. Daleko vážnější ale byla na počátku tohoto roku situace ve vyplácení sociálních dávek, kde řada problémů přetrvává, ač je pan ministr Drábek bagatelizuje.

Opálka (KSČM): Stát dává vydělat firmě, která úkoly nezvládá
Foto: KSČM
Popisek: Miroslav Opálka

Aplikace různých modulů skřípe i v základních registrech. A projekt státní pokladny? Ten se do přípravy státního rozpočtu nedaří zapojit už dva roky. O funkčnosti armádního, vězeňského či jiného informačního systému nemluvě. Vzpomenout můžeme také na problémy s velmi pozdním vyplácením nemocenských dávek či peněžité podpory v mateřství při změnách zaváděných za exministra práce a sociálních věcí, nynějšího premiéra Petra Nečase. Kolik peněz a nervů už to vše daňové poplatníky stálo?

Ve středu jsme se dozvěděli, že firma IBM získala od ministerstva financí (na základě jejich výhradních práv, to znamená bez výběrového řízení) novou zakázku. Zakázku na vytvoření centrálního registru penzijního spoření, který bude za státní peníze (58 mil. Kč za pořízení plus náklady na každoroční provoz) spravovat miliony smluv uzavřených mezi penzijními společnostmi a jejich klienty. Zakázka přitom byla zadána v době, kdy příslušný zákon, který umožňuje II. důchodový pilíř reálně spustit, ještě nenabyl účinnosti, neboť jeho legislativní proces nebyl v Parlamentu ČR dokončen, což je vážný problém!

Ministerstvo financí finišuje. Zákon nezákon. Nový informační systém se má totiž naostro spustit už za pět měsíců. A finanční kapitál již netrpělivě čeká. Jak bude systém fungovat, možná nepoznáme. Je totiž určen pro státní správu a penzijní společnosti. Každopádně má v první fázi vybírat potencionální klienty, kteří budou vystaveni agresivní náborové kampani, a zpracovávat jednotlivé smlouvy - úpisy na odpustky za stáří. A to bez záruky, neboť nikdo neví, jaká bude finanční, hospodářská a politická situace doma či ve světě za třicet či čtyřicet let. Hlavně, že to stát a občané zaplatí!

KSČM proto znovu vyzývá občany, aby II. pilíř penzijního systému bojkotovali a požadovali stabilizaci I., státního solidárního pilíře, který má každého, kdo poctivě pracoval, solidně zabezpečit na stáří.

Miroslav OPÁLKA, poslanec a místopředseda stínové vlády KSČM pro sociální strategii

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.