Opálka (KSČM): Tlak na MPSV sílí na všech frontách

02.02.2013 20:35

Odvoláváme, co jsme schválili, a souhlasíme s tím, co jsme zrušili. Asi tak nějak by se dal parafrázovat obsah poměrně ostrého vystoupení koaliční poslankyně Lenky Kohoutové na páteční tiskové konferenci ODS proti předchozímu i novému vedení ministerstva práce a sociálních věcí.

Opálka (KSČM): Tlak na MPSV sílí na všech frontách
Foto: KSČM
Popisek: Miroslav Opálka

Ministr Jaromír Drábek již z vlády odešel, nyní je na řadě Ludmila Müllerová. Já osobně jsem přesvědčen o tom, že nejlepším řešením by byly předčasné volby.

Jsem dalek toho, abych jako opoziční poslanec hájil to, proti čemu jsem sám hlasoval a co schválili při nestandardním jednání koaliční poslanci rukou nerozdílnou. Chci však poukázat na nepřehlédnutelnou ztrátu sebereflexe a spoluodpovědnosti ODS. Ukazuje se, že jí ani tak nejde o zlepšení podmínek pro sociálně potřebné jako spíš o další příspěvek k totálnímu předvolebnímu boji mezi spolupracujícími pravicovými stranami. Možná také o skrytý boj související s voláním po přesunech dalších veřejných peněz do privátního sektoru.

V podstatě je vše mnohem průhlednější, než se navenek jeví. Vláda schválila a ve sněmovně prosadila státní rozpočty. Právě ty byly důvodem řady restrikcí až šikany pro některé klienty sociálních systémů. Koaliční poslanci předložili a prosadili zákon o transformaci úřadů práce, který přinesl řadu problémů s opožděnými výplatami sociálních dávek a dodnes není zcela vyladěn. Koaliční poslanci protlačili tzv. úsporné balíčky a Ústavní soud ČR jim docela benevolentně umožnil reparát. Copak jsou tyto a další kroky již zapomenuty? A nejde také o přesuny sfér politických vlivů a s tím související provize?

Ohlášené zřízení premiérovy pracovní skupiny v podstatě pro dohled nad činností ministerstva asi není jen běžným způsobem koaličního vládnutí, ale kompetenčním sporem a de facto určitou formou nucené správy. Zda jde o odpověď na postoje TOP 09 při vyjednávání revidované koaliční dohody či jiný zájem, to ukáže teprve další vývoj. Každopádně se ODS chce dodatečně distancovat od negativně přijímaných kroků koaličního partnera. Jak se jí to podaří, záleží i na paměti voličů. Vláda totiž rozhoduje ve sboru!

Projekt sKaret i další reformní kroky jsou dlouhodobě kritizovány. Kritika přitom zaznívá jak z řad opozičních poslanců a senátorů, tak od široké veřejnosti.

Postoj KSČM se přitom nemění. Hájíme zájmy potřebných. Přispěje snad politická situace k novému blokovému uspořádání v Poslanecké sněmovně?

Osobně tomu nevěřím. Jde jen o další „překonatelné“ problémy uvnitř koalice. Kolika ještě asi budeme muset do voleb přihlížet?

Miroslav OPÁLKA, poslanec PČR a místopředseda stínové vlády KSČM pro sociální strategii

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…