Paggio (VV): Tři mobilní operátoři si rozdělili český trh

10.03.2012 21:30

Vyjádření poslance Viktora Paggia k mobilním operátorům.

Paggio (VV): Tři mobilní operátoři si rozdělili český trh
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Viktor Paggio

Pouze tři mobilní operátoři si dělí český trh a v oligopolu udržují vysoké zisky a ceny pro spotřebitele. V podobné situaci je do příchodu skutečné konkurence vhodná cenová regulace, která oligopolní zisky poněkud „osekne“.

Proto jsem jako člen Výboru pro evropské záležitosti uvítal dokument s názvem „Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o roamingu ve veřejných mobilních komunikačních sítích v Unii“, který by vyřešil alespoň drahá volání ze zahraničí.   Stanovil by totiž maximální ceny, které si operátor může účtovat třeba za volání z Itálie. Návrh také zavádí maximální cenu za datové přenosy a od 1. července předpokládá nástup virtuálních roamingových operátorů, tedy že pro volání za hranicemi budeme moci využít služeb úplně jiné firmy, než u jaké máme číslo zde v ČR.

Na výboru jsem proto prosazoval souhlas s cenovými stropy, ale analýza Ministerstva průmyslu a obchodu se stavěla proti nim. Výsledné hlasování bylo půl na půl, a proto prošel dokument bez usnesení http://www.psp.cz/sqw/text/text2.sqw?idd=82355.

Protože však většina členských států EU s návrhem souhlasí, předpokládám, že bude zaveden i přes nesouhlas ČR. Tentokrát to bude ku prospěchu našich občanů.

Viktor Paggio, poslanec Parlamentu ČR za Věci veřejné

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Ať už vědomě nebo z hlouposti pracujete proti ČR, probuďte se

18:09 Farský (STAN): Ať už vědomě nebo z hlouposti pracujete proti ČR, probuďte se

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.