Paroubek: Alibismus ČSSD v podání hejtmanky Vaňhové

23.08.2012 13:03

Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová, toho času členka ČSSD, zkritizovala svého bývalého předsedu a premiéra, dnes politického oponenta a předsedu národních socialistů Jiřího Paroubka. Tvrdí například, že Jiří Paroubek jako český premiér zadlužil zemi za jediný rok o 111 miliard korun. Dále pak tvrdí, že sociální demokracie se dnes topí v dluzích a na vině je opět pouze a jen Jiří Paroubek. Dovolím si proto uvést několik základních faktů a rozporovat tak zjevně účelové argumenty hejtmanky Vaňhové.

Paroubek: Alibismus ČSSD v podání hejtmanky Vaňhové
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Za vlády pod vedení Jiřího Paroubka v letech 2005 a 2006 skutečně růst českého hospodářství přesáhl dnes těžko představitelných 6 % a 7 %. V těchto letech reálně rostla jak reálná mzda obyvatel, tak reálné důchody. Takového hospodářského růstu v naší zemi po roce 1989 žádná pravicová (ba ani levicová) vláda nikdy nedosáhla! A také hospodaření státu bylo v letech 2005 až 2006 zdravé.

Schodek státního rozpočtu v roce 2005 (kdy v čele vlády stál právě Jiří Paroubek) činil 56 miliard korun. Z toho bylo 46 miliard korun tzv. rozpočtových rezerv pro potřeby následujících let. Tyto peníze z rezerv rozházela až následující pravicová vláda. Dalších 20 miliard korun pak bylo v roce 2005 vynaloženo na řešení ztrát konsolidační banky, tedy dluhů, které zde zanechaly pravicové vlády opět pod vedením ODS z 90. let.

Nebýt snahy vlády Jiřího Paroubka o vytváření rezerv pro budoucnost a neodpovědné politiky ODS v 90. letech, byl by rozpočet státu v roce 2005 fakticky v přebytku.

Je škoda, že paní Vaňhová, jako významná reprezentantka ČSSD, dnes používá stejné argumenty, které účelově využívá na svou obranu např. ODS. Zda je to důsledek jejího čtyřletého spoluvládnutí s ODS v Ústeckém kraji, to můžeme jen hádat.

Současná vládní koalice pod vedením premiéra Petra Nečase je snad jedinou vládou v novodobé historii ČR, která způsobila, že v příštích třech letech reálně poklesnou důchody českých penzistů.

Je pro mne proto až s podivem, že někteří zástupci sociální demokracie stále zaslepeně přehlížejí to, co zde páchá Nečasova vláda a dokonce, jako v tomto případě, přebírají falešné argumenty jejích představitelů.

Nakonec bych rád připomenul fakt, že paní Vaňhová byla v letech 2005 – 2009 místopředsedkyní sociální demokracie. To bylo v době, kdy byl předsedou Jiří Paroubek, tedy v období, které dnes paní hejtmanka tolik kritizuje. I ona však tehdy už z titulu svého postavení musela spolurozhodovat například i o návrzích na hospodaření strany. Prezentovat dnes Jiřího Paroubka jako muže, který může za všechny aktuální problémy ČSSD, to bych si dovolil označit za alibismus. On je ale v případě bývalých předsedů strany podobný alibismus v ČSSD vlastně trendy.

Tomáš Sazima, tiskový mluvčí NS-LEV 21

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.