Paroubek: Chceme vyšetřovací komisi k privatizacím MUS, OKD a Škody Plzeň

13.12.2011 15:00

Vyjádření Jiřího Paroubka a NS-LEV 21 ke kauzám MUS, OKD a Škoda.

Paroubek: Chceme vyšetřovací komisi k privatizacím MUS, OKD a Škody Plzeň
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Na dnešním jednání Poslanecké sněmovny budu prosazovat ustavení parlamentní vyšetřovací komise ke kauze privatizace státních podniků Mostecká uhelná společnost (MUS), Ostravsko-karvinské doly (OKD) a Škoda Plzeň a zároveň budu navrhovat zařazení mimořádného bodu o informaci premiéra Nečase a ministra financí Kalouska k těmto závažným kauzám.

 Protože se v posledních dnech a týdnech objevují stále závažnější informace zpochybňující čistotu zmíněných privatizačních procesů, opakovaně jsem vyzval čelní zástupce opozice i vlády, ať se k těmto informacím vyjádří a vyvrátí tak svou osobní zainteresovanost v daných kauzách.

 Kolem všech tří privatizací se neustále hromadí nové a zneklidňující informace a spekulace. Výjimkou nejsou ani úniky z vyšetřování či vzájemné obviňování mezi vládou a opozicí, kdo je za celou věc odpovědný. Všichni, počínaje panem premiérem, konče předsedou nejsilnější opoziční strany tak evidentně vědí, že v těchto kauzách není něco v pořádku.

 V tomto světle je jediným logickým řešením podpoření vyšetřovací komise, která by veřejnost seznámila s výsledky svého vyšetřování tak, jak na to máme všichni právo a jak si to vzhledem k výše uvedeným prohřeškům zasloužíme. Neméně důležitým smyslem zřízení komise je pak fakt, že vyšetřování těchto závažných kauz dlouhodobě provází podezření z vnějších zásahů a manipulace s důkazy.  

 Jsem nucen připomenout slova dnešního předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, který v souvislosti s kauzou netransparentních nákupů vojenské techniky v září loňského roku na půdě Poslanecké sněmovny žádal rovněž zřízení parlamentní vyšetřovací komise. Jako argumenty ČSSD tehdy uvedl: „Jsme pevně přesvědčeni, že v tomto případě se nejedná o obyčejnou kauzu, už vzhledem k tomu, že sama média připomínají celou řadu skandálů spojených s podezřelými výběrovými řízeními na ministerstvu obrany. Veřejnost má proto nyní v ucelené formě možnost vidět, kolik takových problematických zakázek v poslední době v tomto resortu proběhlo.“

 Jistě se s B. Sobotkou shodneme, že ani mnou zmíněné privatizační kauzy nejsou obyčejné, a že veřejnost má právo se v ucelené formě dozvědět, jak stát kvůli chybám úředníků či politiků přišel o miliardy korun, které nám dnes tolik chybí v boji proti hospodářské recesi. Věřím proto, že B. Sobotka jako předseda nejsilnější parlamentní strany vyzve své poslance, aby podpořili mou iniciativu o vznik vyšetřovací komise.

 Jiří Paroubek, předseda NS-LEV 21

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…