Paroubek: Je třeba zastavit odumírání státu

18.11.2012 19:17

Změna režimu v listopadu 1989 byla chápána zdrcující většinou české veřejnosti jako krok naprosto správným směrem.

Paroubek: Je třeba zastavit odumírání státu
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Směrem k demokratické a prosperující společnosti s rychle se zvyšující životní úrovní lidí, která se v krátké době zařadí tam, kam patří. Tedy do společenství zemí Západu, to znamená do struktur Evropské unie a do Severoatlantického obranného společenství (NATO).

V průběhu sametové revoluce si ovšem lidé cinkající na náměstích klíči nepřáli zavedení brutálního kapitalismu 19. století, ani prakticky neomezené ovlivňování a často i řízení státní správy zájmovými lobbistickými skupinami (příkladem z mnoha v poslední době je zavedení tzv. důchodové reformy, kterou připravily samotné penzijní fondy anebo restituce majetku katolické církvi v nestoudném rozsahu, ještě spojené s finančními reparacemi), ani bezbřehou korupci, ani média vč. veřejnoprávních, neumožňující pluralitu názorů.

To vše a ještě další jevy přinesly v posledních letech naprosté odcizení řadových občanů od výkonu veřejné správy. Tedy odcizení od státu a politické třídy země.

Pravicové vlády způsobily svou činností v posledních letech nevídaný marasmus české společnosti. Hospodářská politika zcela neschopné Nečasovy (a předtím Topolánkovy) vlády je zcela neúspěšná. V roce 2012 bude reálná úroveň hrubého domácího produktu (HDP) země cca o desetinu nižší, nežli byla ta, kterou HDP dosahoval v roce 2008 (!).

Prohlubuje se drahota postavená na kartelových dohodách o cenách většiny základních druhů zboží a služeb, na prvním místě potravin. Reformy jsou ve všech oblastech života země prováděny ve stachanovském duchu převratných změn doprovázených chaosem a značnou „zmetkovitostí“, což si vynucuje stálé legislativní opravy a změny změn. Reálné mzdy a důchody lidí klesají. Možnosti svobodného a nezávislého občana ovlivnit politiku země nejsou o nic větší, nežli tomu bylo na konci komunistického režimu. Život obyčejného českého občana se již řadu let nezlepšuje.

Probíhá a zrychluje se proces kompromitace celé politické třídy země, zejména pak vlády a parlamentu. Nejpravděpodobnějším výsledkem tohoto procesu bude výrazné oslabení zavedených velkých parlamentních stran a rychlá berlusconizace, oligarchizace politiky země, a to již po příštích volbách do sněmovny. Do veřejného života země se namísto zkorumpovaných a zkompromitovaných stran prosadí nové politické subjekty, mající dost peněz na vymývání mozků lidí líbivým politickým marketingem. Jejich faktickým cílem však jistě nebude veřejné blaho, ale definitivní podřízení veřejných zdrojů zájmům vlivných lobbisticko-podnikatelských skupin. Tyto skupiny nemají vůbec zájem na silné a schopné vládě.

Národní socialisté proto bez výhrad podpořili protestní akce proti Nečasově vládě 17. listopadu 2012. Konec vlády P. Nečase může být prvním krokem k nutné společenské změně, k odstranění systému zlodějen, popírání práva, nekonečné korupce, neschopnosti administrativy státu, který se vytvořil v posledních letech.

Jde dnes o to, abychom zastavili odumírání státu a obnovili jeho schopnost pracovat ve prospěch lidí. A zahájit morální obnovu země!

(text byl rozeslán médiím jako "Prohlášení národních socialistů k výročí 17. listopadu 1989 a k demonstraci občanů proti Nečasově vládě")

Jiří Paroubek

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…