Paroubek: Tzv. důchodová reforma zdvojnásobí deficit státního důchodového účtu

20.02.2012 7:29

Stav důchodového účtu je v největším deficitu minimálně od roku 2003. To je hmatatelný výsledek usilovné práce dvou pravicových vlád Mirka Topolánka a Petra Nečase, kde úřadoval „nejlepší ministr financí na světě“ Miroslav Kalousek.

Paroubek: Tzv. důchodová reforma zdvojnásobí deficit státního důchodového účtu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Vzhledem k provedení tzv. důchodové reformy, která je výhodná snad jen pro správce soukromých penzijních fondů, pojímám podezření, že tato destrukce důchodového účtu je ze strany představitelů české pravice zcela účelová. A to právě proto, aby tato tzv. důchodová reforma mohla být provedena.

Hlavním důvodem pro provedení tzv. penzijní reformy je trvající schodek mezi příjmy a výdaji důchodového pojištění. Zjednodušeně řečeno, pojistné na důchodové pojištění, které bylo vybráno v roce 2010 ve výši 317,9 mld. Kč, nestačí na pokrytí výdajů ve výši 353,5 mld. Kč, a tím v roce 2010 vznikl deficit téměř 40 miliard korun.

Nepopírám, že stávající penzijní systém je třeba revidovat. Ale nikoli cestou destrukce průběžného systému financování důchodů za účelem výdělku pro úzkou skupinu nejbohatších. Národní socialisté proto budou v případě svého volebního úspěchu a případné účasti ve vládě v příštím volebním období podporovat změny v důchodovém systému tak, jak je uvedeno v našem politickém programu.

Nečasova a Kalouskova tzv. důchodová reforma, která začne platit od začátku příštího roku, nebude pro důchodový účet znamenat zlepšení. Naopak. Současná vláda řeší deficit důchodového pojištění tak, že tento deficit zdvojnásobí.

Tzv. penzijní reforma bude státní rozpočet ještě hodně bolet. Příští vlády budou mít spoustu práce s řešením velkého důchodového deficitu, který tato vláda nezodpovědnou reformou důchodů způsobila.

Jiří Paroubek, předseda NS-LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

16:21 Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdí…