Paroubek: Vláda permanentní krize, ostudné korupce, recese a deficitu

20.11.2012 10:01

Hospodářství v recesi - V českých provládních médiích se na poměrně malém prostoru a mimo první strany objevila zpráva, že česká ekonomika je i ve III. čtvrtletí v recesi.

Paroubek: Vláda permanentní krize, ostudné korupce, recese a deficitu
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Tentokrát je to meziroční pokles o 1,5 procenta. Pokrok je ale v tom, že provládní ekonomičtí beletristé již nezpochybňují ČSÚ, jako ještě v I. čtvrtletí, že to špatně spočítal. Teď už musí být i velmi zaujatému novináři jasné, že hospodářství padá…

Je pravda, že německé hospodářství roste jen o necelé procento. Ale to není argument ve prospěch poklesu české ekonomiky. I v letech 2005 – 2006, kdy jsem byl premiérem, německá ekonomika, s níž je ta česká velmi úzce provázána, rostla podobně pomalu, ale ta česká narůstala 6 a 7 procentními tempy.

Česká pravice prostě neumí spravovat zemi, vláda nedokázala přijít včas (před rokem a půl či dvěma) s konceptem opatření zajišťujících oživení českého hospodářství. Hospodářská politika ve stylu, jak se zdarma přiživit na prorůstových opatřeních v evropských a zejména okolních zemích (a přitom žvanit proti těmto stimulům), se vyčerpala.

Vláda prosadila na poslední schůzi sněmovny dva zákony, které budou generovat mandatorní výdaje státního rozpočtu navíc: církevní restituce a tzv. důchodová reforma. V tom prvním případě se jedná ročně o 2 mld. Kč, v tom druhém případě při milionu účastníků spoření to bude cca 15 mld. Kč. Má otázka u obou zákonů byla: Z čeho se to v rozpočtu pokryje? Co bude tím zázračným zdrojem? Odpovědi jsem se nedočkal.

Vláda skrz naskrz prolezlá korupcí

Pro vládní návrh drahotního balíčku, u kterého vláda hlasování spojila se svým osudem, hlasovalo přesně potřebných 101 poslanců. Tedy se započtením nového poslance ODS Pekárka, který byl (zatím) nepravomocně odsouzen pro korupci. Stalo se, co by se v zemi s vyspělou politickou kulturou prostě nemohlo stát - vláda závisí na hlasu korupčníka. Kdyby těsně předtím neproběhl kongres ODS, jenž se snažil alespoň verbálně předstírat boj proti korupci, snad by to ani tolik nevyniklo.

No, ale ruku na srdce, bylo to např. při poslední prezidentské volbě jiné, když pravici pomohli zkorumpovaní či vydíraní bývalí soc. dem. poslanci Pohanka, Melčák a Snítilý? Anebo když tito poslanci a nedávno s konečnou platností natvrdo odsouzený poslanec Wolf byli zjednáni k podpoře Topolánkovy vlády? Bylo to úplně stejné. Média se ostatně příliš dlouho nepohoršovala tehdy, ani dnes. Když jde o zachování pravicové vlády, musí jít morálka stranou.

Zlatým hřebem a zároveň předpokladem rekonstrukce vládní většiny bylo odstoupení tří „rebelujících“ poslanců ODS. Lidé na ulicích se mě otevřeně ptají: „Kolik to stálo?“

Ještě v tomto týdnu se objevila kauza předsedkyně quasistrany Peake, která může opět po nedávné krizi navázat plynule krizí novou. Prostě vláda zavedla občany – drtivou většinu z nich proti jejich vůli – přímo do maštale.

Uvidíme, kolik se v sobotu sejde při demonstraci v Praze lidí. Lidé musí začít chápat, že „to“ za ně nikdo jiný nevybojuje nežli oni sami.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).