Peake: Nechceme, aby se zase hledaly důvody, proč přímou volbu nezavést

18.10.2011 18:27

Kateřina Klasnová a Karolína Peake dnes přesvědčovaly senátory o přímé volbě prezidenta.

Peake: Nechceme, aby se zase hledaly důvody, proč přímou volbu nezavést
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vicepremiérka vlády Karolína Peake

Podporu přímé volby prezidenta dnes hledaly místopředsedkyně VV Karolína Peake a Kateřina Klasnová u členů senátního klubu ODS. Další kluby budou následovat. Jednání se senátory iniciovala vicepremiérka.

"Jsme stranou přímé demokracie a jako takoví stojíme o to, aby byla přímá volba prezidenta konečně opravdu zavedena. A nikoli, aby se ve všech stranách opět hledaly důvody, proč ji zavést nelze," uvedla Karolína Peake (VV). Právě ona oslovila senátní kluby a vyzvala je k diskusi o návrhu přímé volby hlavy státu.

"Senátní klub ODS nás přijal vlídně, na volbu ale nemá jednotný názor. Část senátorů přímou volbu zcela odmítá, jiní požadují, aby přímá volba nepřinesla oproti dnešku změnu kompetencí prezidenta. Což často zaznívalo už při jednáních s poslanci ODS o podobě přímé volby," shrnula dnešní jednání Kateřina Klasnová. Senátory podle ní zajímalo také, jak bude řešeno financování předvolebních kampaní a zda bude zavedena i participace státu, podobně jako nyní u politických stran. Peake a Klasnová senátorům slíbily, že tuto otázku bude ještě řešit sněmovna.

Předběžná podoba návrhu vzešla z několika jednání mezi koaličními a opozičními poslanci. Věci veřejné při nich zastupovaly obě místopředsedkyně. "Je tedy logické, že i v senátu lobbujeme společně. Příště - 8. listopadu - nás čeká klub KDU-ČSL. Stále bohužel čekáme na odpověď od senátorů ČSSD," doplnila Klasnová.

Dále čtěte:
Přímá volba prezidenta? Bič na politiky, říká komentátor 
Petici za přímou volbu prezidenta podepsalo už 100 tisíc lidí

##PROFIL 1382##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářík (ODS): Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

22:01 Kovářík (ODS): Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

Ministerstvo práce a sociálních věcí poskytlo hlavnímu městu Praze 30,3 milionů korun na fungování s…