Peake: Senátoři a jejich hujerská protikorupční opatření

24.03.2013 15:03

Strana LIDEM podpoří původní vládní návrh na zrušení anonymních akcií.

Peake: Senátoři a jejich hujerská protikorupční opatření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake

To vše bez jakéhokoli protikorupčního efektu. Vládní návrh de facto ruší existující akcie na majitele (tzv. anonymní akcie) tím, že ukládá nově povinnost zaregistrovat je u centrálního registru nebo depozitáře (například banky). Třetí možností je převod formy akcií z formy na majitele na formu na jméno. Zákon se tak vypořádává se všemi anonymními akciemi, které vznikly nebo vzniknou do 1.1.2014, tedy do účinnosti nového zákona o obchodních korporacích, podle něhož už nebude možné anonymní akcie vydávat vůbec.

Senátoři přišli se "zlepšovacím protikorupčním návrhem", který ukládá společnostem žádajícím o veřejnou zakázku zaregistrovat své akcie vždy jen u centrálního registru. Tento návrh je diskriminační vůči evropským společnostem, a tak neslučitelný s evropským právem. Dále znamená, že společnosti hlásící se o veřejnou zakázku budou muset vynaložit vyšší náklady (poplatek u centrálního registru je vyšší a není nijak zastropován). Registrací navíc zjistíme pouze první linii vlastnictví, celou vlastnickou strukturu firmy stejně neodhalíme. Proto Ministerstvo pro místní rozvoj v návaznosti na uvedený vládní návrh připravuje návrh na povinné rozkrývání vlastnické struktury uchazečů o veřejnou zakázku v rámci zákona o veřejných zakázkách pouze pro tento speciální účel.

„Překvapuje mne, jak Senát nejprve pohřbí návrh na rozšíření kompetencí Nejvyššího kontrolního úřadu na kontrolu obcí, krajů a firem s argumentem, že kontrola by mohla být přílišnou zátěží pro obce a kraje. Následně senátoři vymyslí hujerské protikorupční opatření, které má nulový pozitivní efekt, za to zvýší náklady na podnikání," řekla místopředsedkyně vlády pro koordinaci boje s korupcí Karolína Peake.

reklama

autor: LIDEM

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…